Fas'ın güneydoğusundaki Sahra Çölü'nde 50 yılın ardından ilk kez sel meydana geldi.
Kuzey, Orta ve Batı Afrika’nın 10 ülkesine yayılan devasa Sahra Çölü, 50 yıldan bu yana ilk kez sel felaketiyle karşılaştı. Normalde dünyanın en kurak yerlerinden biri olan bu bölge, son yıllarda küresel iklim değişikliklerinin etkisiyle beklenmedik hava olaylarına sahne olmaya başladı.
BBC Türkçe’nin haberine göre, Fas’ın güneydoğusunda iki gün boyunca devam eden yoğun yağışlar, bölgede nadir görülen bir su baskınına yol açtı ve yıllık yağış ortalamalarının çok üstüne çıktı. Fas Meteoroloji Kurumu yetkilisi Hüseyin Youabeb, “Böyle yoğun yağışı bu kadar kısa sürede almayalı 30 ila 50 yıl oldu” diyerek, yaşananların olağan dışı olduğunu ifade etti.
EKSTRATROPİKAL FIRTINALAR VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİSİ
Uzmanlar, bu tür alışılmadık yağışları ekstratropikal fırtına olarak adlandırıyor. Fas Meteoroloji Kurumu, bu tür fırtınaların atmosferdeki nem miktarının artmasına bağlı olarak oluştuğunu ve bu durumun, bölgedeki buharlaşma sürecini hızlandırarak daha fazla yağışa neden olduğunu belirtti.
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) verilerine göre, dünyanın birçok bölgesinde hidrolojik döngü giderek hızlanıyor ve su döngüleri eskisinden daha düzensiz hale geliyor. WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, küresel sıcaklık artışlarının su döngüsünü önemli ölçüde etkilediğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
“Artan sıcaklıkların bir sonucu olarak, su döngüsü hem hızlandı hem de daha öngörülemez hale geldi. Artık dünyamız ya çok az suyla ya da aşırı yağışla mücadele ediyor. Bu, büyüyen ve ciddiyet kazanan bir sorun.”
GELECEKTE BENZER FIRTINALAR BEKLENİYOR
Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle Sahra Çölü’nde benzer fırtınaların ve aşırı hava olaylarının daha sık yaşanabileceği konusunda uyarıyor. Normalde çöl iklimi nedeniyle neredeyse hiç yağış almayan Güneydoğu Fas gibi bölgelerde, gelecekte bu tür su baskınlarının artacağı tahmin ediliyor.