Güney Kore'de bir lityum pil fabrikasında meydana gelen patlamada, çoğunluğu Çin vatandaşı olan 22 işçi hayatını kaybetti, sekiz işçi ise yaralandı. Başkent Seul'ün yaklaşık 25 kilometre güneybatısında bulunan Hwaseong sanayi kentindeki Aricell şirketine ait fabrikada çıkan yangın, fabrikayı kullanılamaz hale getirdi.
Gyeonggi Yangın ve Afet Merkezi’nin verdiği bilgilere göre, ölenler arasında 18 Çinli ve bir Laoslu olmak üzere 20 yabancı işçi bulunuyor. Hwaseong Polis Merkezi Afet Önleme Departmanı Başkanı Kim Jin-young, ölen diğer işçilerin uyruğunun henüz teyit edilmediğini açıkladı. Yangının, yerel saatle 10:31'de (0131 GMT) yaklaşık 35 bin pilin bulunduğu bir depoda, pil hücrelerinin patlamasıyla başladığı belirtildi. Patlamanın neden kaynaklandığı henüz belirlenemedi.
OLAY YERİNDE YOĞUN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, itfaiyecilerin fabrikadan altı ceset çıkardığını gördüğünü ifade etti. Kim, yangının yoğunluğu nedeniyle kurtarma ekiplerinin ölülerin kimliklerini tespit etmekte zorlandığını belirtti. İki kişi, büyük yanıklar nedeniyle tedavi altına alındı.
TEHLİKELİ KİMYASALLARA KARŞI ÖNLEM ÇAĞRISI
Yangın sonrası canlı yayın görüntülerinde, itfaiyecilerin hasarlı çelik ve beton binaya su püskürttüğü görüldü. Binanın üst katının bazı bölümleri çökmüş ve büyük parçaları patlamanın etkisiyle sokağa fırlamıştı. Havadan çekilen görüntülerde, fabrikadan yükselen yoğun duman bulutları dikkat çekti.
Daejeon Üniversitesi Yangın ve Afet Önleme profesörü Kim Jae-ho, yangının işçilerin kaçmasına fırsat vermeyecek kadar hızlı yayıldığını belirtti. Kim, "Nikel gibi akü malzemeleri kolaylıkla alev alabilir. Bu yüzden bu tür yangınlara müdahale etmek çoğu zaman çok zordur" dedi.
HÜKÜMETTEN ACİL ÖNLEMLER
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, olayın gelişmelerini yakından takip ederken, İçişleri Bakanı Lee Sang-min yerel yetkilileri tehlikeli kimyasalların çevreye zarar vermesini önlemek için acil adımlar atmaya çağırdı.
2020 yılında kurulan Aricell, sensör ve radyo iletişim cihazları için lityum piller üretiyor. Fabrikada toplamda 48 çalışan bulunuyor. Aricell yetkililerine ulaşma çabaları ise sonuçsuz kaldı.
Güney Kore, geçmişte yaşanan ve ihmalden kaynaklanan kazalar nedeniyle güvenlik sicilini iyileştirme yönünde çaba göstermişti. Ancak bu son olay, ülkedeki sanayi güvenliği konusundaki endişeleri yeniden gündeme getirdi.