Oval Ofis'e kan damlıyor

Oval Ofis'e kan damlıyor

ABD'nin Chicago kentinde Demokrat Parti Kongresi devam ederken, Gazze'de acil ateşkes ve ABD'nin İsrail'e silah desteğinin son bulmasını talep eden binlerce gösterici kongrenin yapıldığı bölgeye yürüdü. 'Chicago Filistin İçin Adalet Koalisyonu' çatısı altında toplanan göstericiler 'Gazze'de ateşkes' ve 'Soykırımı durdurun' sloganları attı. Koalisyon Sözcüsü Hatem Abudayyeh "40 bin kişinin kanı suç ortaklarının da elinde. Biden İsrail'e para ve silah musluğunu kapatmalı" dedi.

Chicago’da devam eden Demokrat Parti Ulusal Kongresi, Filistin destekçileri tarafından protesto edildi. Pazartesi gününün ardından ikinci kez organize olan gruplar, polis kontrolü altında kurultayın yapıldığı United Center yakınlarında yaklaşık 3 saat süren bir yürüyüş gerçekleştirdi. “Filistin İçin Adalet Koalisyonu” çatısı altında toplanan binlerce kişi ‘Gazze’de ateşkes’ ve ‘Soykırımı durdurun’ sloganları attı. Koalisyon Sözcüsü Hatem Abudayyeh “Biden, İsrail’e para ve silah musluklarını hemen kapatabilir.

ABD bunu yapabilme gücüne sahip. Eğer bunu yapmıyorsanız o zaman siz de bu suça ortaksınız” dedi. Chicago’daki İsrail Konsolosluğu önünde toplanan aktivistlerle onları takip eden gazetecilere ise, ABD polisinin müdahalesi sert oldu. Demokrat Parti Kongresi’nde de Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerden birinin ailesi konuşma yaptı ancak Filistin asıllı bir şahsın konuşmasına izin verilmedi.

DEMOKRAT PARTİ KAHVALTISINDA BÖCEK KRİZİ

ABD’deki Demokrat Parti Kongresi’nin 3. gününde Minnesota Valisi Tim Walz, Kamala Harris’in başkan yardımcısı adaylığını resmen kabul etti. Yaptığı coşkulu konuşma ile parti tabanına moral veren Walz, hizmet etmeye hazır olduğunu vurguladı. Köklerinden bahseden Walz, Nebraska’nın küçük bir kasabasında büyüdüğünü ve mütevazı bir geçmişten geldiğini anlattı. Emekli bir lise öğretmeni olan Walz, aynı zamanda Amerikan futbolu koçluğu yaptı, Ulusal Muhafızlar’da görev aldı. Demokrat Parti içinde ismi, Donald Trump’a yönelik siyasi iğnelemelerle öne çıktı.

Trump için kullandığı “tuhaf” ifadesi, parti içinde büyük kabul gördü. 60 yaşındaki Walz, 2018’de Minnesota valisi olmadan önce 12 yıl Kongre’de görev yapmış bir isim. Bu arada, kongreye katılan delegeler için bir otelde düzenlenen kahvaltıda yemeklere böcek yerleştirilmesi krize yol açtı. İddiaya göre; birkaç kadın binaya girerek yiyeceklerin bulunduğu masalara bilinmeyen nesneler koymaya başladı. Bir görgü tanığı, cırcır böcekleri gibi göründüğünü söylerken, farklı raporlarda kurtçukların yerleştirildiği belirtildi. Olayın sorumluluğunu üstlenen olmadı. FBI, soruşturma başlattı.

817435image1.jpg

HEP AYNI NAKARAT

Filistin’de katliam devam ediyor. ABD, klasik ateşkes mesajları veriyor. Netanyahu ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Biden “Bölgede acil ateşkes yapılması gerek” dediğini aktardı. ABD Kongre üyesi Omar “Washington, gerçekten ateşkes istiyorsa silah göndermeyi bırakmalı” diye konuştu. İsrailli kaynaklar ise, Dışişleri Bakanı Blinken’ı müzakereleri sabote etmekle suçladı.

srail’in 7 Ekim 2023’ten beri yoğun saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 265’e, yaralı sayısı 93 bin 144’e yükseldi. Sadece son 24 saatte 42 Filistinli yaşamını yitirdi. İşgal altındaki Batı Şeria’da ise hem ordu hem yerleşimci terörü giderek artıyor. Şu ana dek Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 640 masum can verdi. Tel Aviv’e her türlü desteği verirken bir yandan ateşkes çağrısında bulunan ABD’nin iki yüzlü politikası aynen sürüyor.

MISIR’DA İKİNCİ RAUNT

ABD Başkanı Joe Biden, Katar’ın başkenti Doha’da 15-16 Ağustos’ta yapılan ateşkes müzakerelerini değerlendirmek üzere önceki akşam İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. ‘Telefon zirvesi’ni sosyal medya hesabında anlatan Biden, Netanyahu’ya ateşkes ve rehineleri serbest bırakma konusunu nihayete erdirmek gerektiğini açıkça ifade ettiğini söyledi. Müzakerelerin yeni turu dün Mısır’da başladı.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın son Orta Doğu turunu yorumlayan ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ilhan Omar “Bakanımızın ateşkes sağlamaya çok yaklaştığımızı söyleyip Mısır’a gitmesinin hemen ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun basın toplantısı düzenleyip anlaşmayı kabul etmiyoruz demesine nasıl izin veririz? Yönetimimizin temsilcilerinin karşı karşıya kaldığı bu aşağılanmadan nasıl utanmayız?” diye sordu. Joe Biden’ın “Ateşkes için yorulmadan çalıştıklarını” söylemesine atıfta bulunan Omar “Böyle bir ifade kullandıkları için kendilerinden utanmalılar çünkü bu silahları biz sağlıyoruz. Washington, gerçekten ateşkes istiyorsa silah göndermeyi bırakmalı” ifadelerini kullandı.

İSRAİL SUÇLADI

Öte yandan İsrailli kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası müzakerelerini sabote etmekle suçladı. İsrail’deki Yediot Ahronot gazetesi, adı açıklanmayan İsrailli kaynakların “Blinken, Netanyahu’nun ABD’nin teklifini kabul ettiğini ve topun artık Hamas’ın kalesinde olduğunu söyleyerek çok ciddi bir hata yaptı. Bu, saflık ve anlama eksikliğini gösteriyor. İsrail’in Philadelphi Koridoru (Mısır-Gazze sınırı) boyunca kuvvet konuşlandırma konusundaki ısrarı devam ederse ne anlaşma olur ne de zirve...” şeklindeki sözlerine yer verdi.

CAM ARKASINDA

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, geçtiğimiz ay yaşadığı suikast girişiminin ardından Kuzey Carolina’da gerçekleştirdiği ilk açık hava mitinginde kurşungeçirmez cam arkasında konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN