Netanyahu, günler sonra Biden’ın telefonunu açacak: Gündem İran'a misilleme

Netanyahu, günler sonra Biden’ın telefonunu açacak: Gündem İran'a misilleme

Beyaz Saray'a yeniden çıkmaya hazırlanan Trump'la iş birliği yapıp ABD Başkanı Biden'ın telefonlarını açmadığı belirtilen İsrail Başbakanı Netanyahu, bugün Oval Ofis'ten gelecek aramaya cevap verecek. Tel Aviv'in İran'a olası yanıtının masaya yatırılacağı belirtilen görüşmede hangi hedeflerin vurulacağı konusunda da Biden'ın öneride bulunabileceği iddia ediliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uzun bir aranın ardından ABD Başkanı Joe Biden'ın telefonunu açarak İran'ı masaya yatıracak. Beyaz Saray'dan gelen bilgilere göre, iki liderin görüşmesinde Tel Aviv’in İran’a olası misillemesi, hangi hedeflerin vurulacağı ve ABD'nin bu konuda vereceği öneriler de gündemde olacak.

Axios tarafından aktarılan bilgilere göre, Biden ve Netanyahu, bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek İran'a yönelik gelişmeleri değerlendirecek. Özellikle İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ABD ziyaretinin ertelenmesinin ardından bu telefon görüşmesi, Washington ve Tel Aviv arasında merakla beklenen bir diplomatik adım olarak öne çıkıyor. Görüşmenin, Netanyahu'nun Biden'la günler sonra yapacağı ilk temas olduğu ve bu süre zarfında ABD Başkanı’nın telefonlarına yanıt vermediği iddia ediliyor.

NETANYAHU-TRUMP İTTİFAKI İDDİALARI

Netanyahu'nun, eski ABD Başkanı Donald Trump ile iş birliği yaparak Washington’un tavsiyelerini göz ardı ettiği yönündeki iddialar da yeniden gündemde. İsrail Başbakanı'nın, özellikle bölgedeki saldırılar konusunda ABD’yi devre dışı bırakma çabalarının Biden yönetiminde rahatsızlık yarattığı konuşuluyor. Bu arka planda gerçekleşecek görüşmenin Tel Aviv’in İran’a yönelik saldırı planlarını da şekillendirebileceği belirtiliyor.

ABD'DEN İSRAİL'E UYARI: İRAN’A SALDIRI PLANLARINIZI BİZİMLE PAYLAŞIN

ABD basınında yer alan haberlere göre, Biden yönetimi İsrail'i İran'a karşı daha temkinli olmaya çağırdı. The Wall Street Journal (WSJ), İsrail'in Gazze ve Lübnan’daki saldırıları nedeniyle Washington’un "defalarca hazırlıksız yakalandığını" ve bu durumun ABD yönetiminde hayal kırıklığı yarattığını belirtti. WSJ’nin aktardığına göre, Biden yönetimi, İsrail’i İran’ın petrol veya nükleer tesislerine yönelik bir saldırıdan kaçınması konusunda uyardı.

ABD’li yetkililer, özellikle Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a yönelik olası sürpriz saldırılar konusunda Netanyahu hükümetini uyararak, bölgedeki gerilimi daha da artıracak adımlardan kaçınılmasını istiyor. Biden’ın, bu görüşmede Tel Aviv’e bölgedeki tansiyonu düşürme çağrısında bulunması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN