Küçük bir ada ülkesi olan Nauru, Tayvan'da yeni başkanın seçilmesinin ardından ülkeyle olan diplomatik bağlarını kestiğini duyurdu. Nauru, Tayvan ile diplomatik bağlarını sürdüren 12 ülkeden biriydi. Tayvan bu kaybın Çin'i kızdıran seçim sonuçlarıyla ilgili olduğunu öne sürüyor.
Çin'in önceden Tayvan'ın bağımsızlığını destekleyen ve bunu kırmızı çizgi olarak gördüğü sözleri nedeniyle 'baş belası' olarak nitelendirdiği William Lai'nin ülke başkanı olarak seçilmesinin ardından kriz büyüyor.
BBC'de yer alan habere göre, Tayvan ile diplomatik bağlarını sürdüren 12 ülkeden biri olan küçük ada ülkesi Nauru, Pekin lehine karar alarak Tayvan'la olan diplomatik bağlarını kestiğini duyurdu.
Tayvanlı yetkililer, Nauru hükümetinin "Tayvan'ı artık ayrı bir ülke olarak değil, bunun yerine Çin'in devredilemez bir parçası olarak tanıyacağını" açıklamasının ardından, "Bu zamanlama yalnızca Çin'in demokratik seçimlerimize karşı misillemesi değil, aynı zamanda uluslararası düzene doğrudan bir meydan okumadır" dedi.
ÇİN KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI
Bugün düzenlenen bir basın toplantısında, Tayvan'ın başkenti Taipei Dışişleri Bakan Yardımcısı Tien Chung-kwang Çin'i, Nauru'daki son "siyasi dalgalanmalardan" yararlanarak ülkeyi mali yardımla 'satın almakla' suçladı. Tien yaptığı açıklamada, "Çin, Tayvan'ı bu tür yöntemlerle baskı altına alabileceğini düşünüyor, bence yanlış. Dünya Tayvan'ın demokratik gelişimini fark etti. Eğer Pekin, Tayvan'ın diplomatik ilişkilerini ele geçirmek için bu tür aşağılık yöntemlere başvurmaya devam ederse, dünyanın her yerindeki demokratik ülkeler bunu tanımayacak" ifadelerini kullandı.
Çin, Nauru'nun kararını memnuniyetle karşıladı. Çin Dışişleri Bakanlığı, "Nauru hükümetinin Çin ile diplomatik ilişkileri sürdürme kararı, tek Çin ilkesinin halkın iradesi ve zamanın eğilimi olduğunu bir kez daha gösteriyor" dedi.
Bu, Nauru'nun kendi anayasası ve demokratik olarak seçilmiş liderleriyle kendisini Çin anakarasından farklı gören Tayvan'la bağlarını ilk kez kesme kararı değil. 2002'de Nauru Çin'e benzer bir diplomatik geçiş yapmış ve daha sonra Mayıs 2005'te Tayvan'la ilişkileri yeniden kurmuştu.