Mortgage faizi 15 ayın dibinde

Mortgage faizi 15 ayın dibinde

ABD'de 30 yıl vadeli konut kredisi için ortalama faiz oranı yüzde 6,55 ile son 15 ayın en düşük seviyesine indi.

ABD'de konut kredisi piyasasında son dönemde yaşanan gelişmeler, mortgage faiz oranlarının düşmesiyle birlikte hareketlendi. Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan verilere göre, 2 Ağustos ile sona eren haftada mortgage başvuruları bir önceki haftaya kıyasla yüzde 6,9 oranında artış gösterdi. Bu artış, Mayıs 2023'ten bu yana görülen en düşük faiz oranlarıyla birlikte geldi.

MORTGAGE FAİZ ORANLARI GERİLİYOR

Ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı geçen hafta yüzde 6,82'den yüzde 6,55'e gerileyerek Mayıs 2023'ten bu yana en düşük seviyesine ulaştı. Aynı şekilde, 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,27'den yüzde 6,03'e düştü.

BAŞVURULAR ARTIŞ GÖSTERDİ

Düşen faiz oranlarının etkisiyle mortgage başvuruları geçen hafta artış gösterdi. Konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 1 oranında yükselirken, yeniden finansman başvuruları ise yüzde 16'lık bir artış kaydetti. Yeniden finansman başvurularının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artması, düşük faiz oranlarının tüketiciler üzerindeki olumlu etkisini gözler önüne seriyor.

EKONOMİK ETKENLER VE FED'İN ROLÜ

MBA Başkan Yardımcısı ve Yardımcı Başekonomisti Joel Kan, mortgage faiz oranlarının düşüşünü, ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelen "güvercin" mesajlarla ve zayıf istihdam verilerinin ardından ekonominin beklenenden daha hızlı yavaşlayacağına dair artan endişelerle ilişkilendirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN