Meta duyurdu: Kremlin'in seçim hilesini engelledik

Meta duyurdu: Kremlin'in seçim hilesini engelledik

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ı bünyesinde bulunduran Meta şirketi, Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale için kullandığı yapay zeka taktiklerinin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu. Rusya'nın 2016'da Trump'ın kazandığı seçimi, sosyal medya üzerinden manipüle ettiği ortaya çıkmıştı.

Meta'nın yeni güvenlik raporuna göre, yapay zeka destekli aldatma kampanyaları "yalnızca kademeli" sonuçlar veriyor ve kötü niyetli aktörler için beklenen etkiyi yaratmıyor.

Rusya, çevrimiçi aldatma kampanyalarında üretken yapay zeka teknolojilerini kullanmaya başladı, ancak bu çabalar başarısız oldu. Meta'nın Perşembe günü yayımladığı güvenlik raporunda, bu yapay zeka destekli taktiklerin "yalnızca kademeli verimlilik ve içerik üretme kazançları" sağladığı ve Meta'nın bu aldatıcı etki operasyonlarını bozabildiği belirtildi.

Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta, platformlarında "koordineli sahte davranışları" engellemek için çabalarını artırırken, ABD ve diğer ülkelerdeki seçimlerde yapay zekanın insanları yanıltmak ya da kafalarını karıştırmak için kullanılabileceği endişeleri de artıyor.

"KOORDİNELİ SAHTE DAVRANIŞ"

Meta’nın güvenlik politikası direktörü David Agranovich’in gazetecilere yaptığı açıklamaya göre, Rusya, sahte Facebook ve Instagram hesapları kullanarak "koordineli sahte davranış" sergileyen başlıca kaynak olmaya devam ediyor. 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Rusya'nın bu tür çabaları, Ukrayna ve müttefiklerini zayıflatmaya odaklandı. Rapor, ABD seçimleri yaklaştıkça, Rusya destekli çevrimiçi aldatma kampanyalarının Ukrayna’yı destekleyen siyasi adaylara saldıracağını öngörüyor.

RUSYA TRUMP'IN KAZANDIĞI SEÇİMİ MANİPLE ETMİŞTİ

Facebook, yıllardır seçimlerde dezenformasyon yaymak için güçlü bir platform olarak kullanılmakla suçlanıyor. Rusya’ya bağlı operatörler, 2016'da Donald Trump'ın kazandığı ABD seçimleri de dahil olmak üzere birçok seçimde Facebook ve diğer sosyal medya platformlarını kullanarak siyasi gerginlikleri artırmaya çalıştı.

"AĞIRLIKLI OLARAK CHATGBT'Yİ KULLANIYORLAR"

Uzmanlar, yapay zeka araçlarının, özellikle ChatGPT gibi metin üretme veya Dall-E gibi görsel oluşturma araçlarının kullanımıyla sosyal ağlarda kötü niyetli aktörler tarafından dezenformasyonun eşi görülmemiş bir şekilde yayılabileceği konusunda endişeli. Yapay zeka, rapora göre sahte haberler veya özetler oluşturmakla birlikte, görsel ve video üretimi, metin çevirisi gibi alanlarda da kullanılıyor.

Meta, aldatıcı içerikleri izlerken hesapların nasıl davrandığına odaklanıyor, paylaşılan içeriklere değil. Etki kampanyaları genellikle çeşitli çevrimiçi platformları kapsıyor ve Meta, X (eski adıyla Twitter) üzerinde yapılan paylaşımların sahte içerikleri daha inandırıcı göstermek için kullanıldığını gözlemledi. Meta, bulgularını X ve diğer internet firmalarıyla paylaşıyor ve dezenformasyonu önlemek için koordineli bir savunmanın gerektiğini savunuyor.

"TWITTER HALA GEÇİŞ SÜRECİNDE"

Agranovich, X'in sahte içeriklerle ilgili uyarılara karşı nasıl hareket ettiğine dair sorulan soruya, "Twitter (X) hala bir geçiş sürecinden geçiyor," dedi. "Orada geçmişte çalıştığımız birçok insan artık ayrıldı."

X, güven ve güvenlik ekiplerini büyük ölçüde küçülttü ve dezenformasyonla mücadelede kullanılan içerik denetleme çabalarını geri çekti. Araştırmacılar, X'in dezenformasyon için uygun bir ortam haline geldiğini belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN