Mesele Haniye paylaşımları değil

Mesele Haniye paylaşımları değil

BTK’nın Instagram’a İsmail Haniye paylaşımlarına izin vermediği gerekçesiyle getirdiği engele tepki sürüyor. Aynı politikayı uygulayan Facebook’a dokunulmamasına dikkat çeken uzman isimler ‘Karar stratejik’ dedi.

MERVE ŞİŞMAN

KARAR'a konuşan Avrasya Araştırma Kurucusu Kemal Özkiraz "AK Partili seçmen, genellikle Facebook'u kullanıyor. Dolayısıyla, 'baskıcılığımızı kendi kitlemiz fark etmesin' düşüncesiyle Instagram'ın kapatılması uygun görülmüş olabilir" dedi.

Siber Güvenlik Uzmanı Emrah Güçlü de Facebook'a göre Instagram'ın genç kullanıcı kitlesinin politik tepkilerini daha hızlı görünür kıldığını belirtti. "Gençlerin yoğun olduğu bir platformda politik veya sosyal huzursuzluk yaratabilecek içerikler daha yaygın" dedi.

Karartmaya ilişkin konuşan Ulaştırma Bakanı Uraloğlu ise "Uyardık, karşılık gelmeyince kapattık. Kanuna uydukları anda erişime açılır" açıklaması yaptı.

INSTAGRAM'A GETİRİLEN ERİŞİM YASAĞI STRATEJİK

BTK aracılığıyla milyonlarca kullanıcısı bulunan sosyal medya platformu yasaklanırken bağlı olduğu META’ya herhangi bir cezai işlem uygulanmadı. Uzmanlar “Bu baskıcılığımızı kendi kitlemiz fark etmesin denilerek Instagram’ın kapatılması uygun görüldü. Facebook’un açık kalması stratejik bir karar” yorumunda bulundu.

İran’da suikast sonucu öldürülen İsmail Haniye’ye ilişkin yapılan paylaşımları engelleyen Instagram, 2 gündür yasaklı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından getirilen erişim engeli, tartışma konusu oldu. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu “Katalog suç kapsamında uyardık, karşılık gelmeyince kapattık. Toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadılar. Kanuna uydukları anda erişime açılır” dedi. Milyonlarca kullanıcısı bulunan Instagram’ın sahibi, aralarında Facebook ve Whatsapp’ın da bulunduğu birçok platformu bünyesinde barındıran Amerikan META şirketi... META yerine sadece Instagram’ın cezalandırılması dikkat çekti. KARAR’a konuşan uzmanlar, kararın stratejik olduğu konusunda birleşti.

KİTLEYE UYGUN KARAR

Avrasya Anket Kurucusu Kemal Özkiraz, diğer uygulamalara dokunulmaması hakkında “Facebook’taki kitle, AK Parti’nin baskıcılığını daha az fark ediyor. Ona yasak gelseydi, iktidarın ana kitlesinin durumu daha net görmesine yol açabilirdi. Aradaki fark, esasen ‘bizim kitlemizin kullandığını kapamayalım’ değil de ‘baskıcılığımızı kendi kitlemize fark ettirmeyelim’ gibi görünüyor. Çünkü Facebook’ta AK Partililer daha baskın. Instagram’daki AK Parti - MHP kitlesi daha çok gençlerden oluşuyor. Onlar zaten her şeyin farkında. AK Parti’ye oy verip de derdini çekenler. Bir de META için geliri yüksek olan Instagram’ı tercih etmiş olabilirler” ifadelerini kullandı.

KONTROLÜ DAHA ZOR

Simer Siber Güvenlik Genel Müdürü ve Siber Güvenlik Uzmanı Emrah Güçlü de benzer görüşte. Instagram’ın genç kullanıcılar arasında oldukça popüler olduğuna işaret eden Güçlü, şunları kaydetti: “Facebook, daha geniş bir kullanıcı tabanına ve genellikle daha yaşlı bir demografiye sahip. Bu farklılıklar, platformlar arasındaki erişim engellerinin gerekçelerini etkileyebilir. Gençler, politik görüşlerini ve tepkilerini daha hızlı ve görünür şekilde paylaşabiliyor. Ayrıca Instagram’ın görsel ve hızlı tüketilen içeriklerinin kontrol edilmesi daha zor. Facebook ise, daha çeşitli içerik formatlarına sahip ve yazılı içeriklerin daha fazla olduğu bir platform. Bu nedenle, içeriklerin yönetimi ve denetimi daha etkili bir şekilde yapılabiliyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN