Meksika’nın Guadalajara kenti yakınlarında sivil bir arama grubu tarafından bulunan "imha kampı," ülkenin derinleşen kayıplar krizini ve organize suç gruplarının vahşetini gözler önüne serdi. Yüzlerce yanmış kemik parçası ve 200’den fazla ayakkabının bulunduğu bölge, yetkililerin aylar önce yaptığı baskına rağmen ortaya çıkarılamadı. Olay, suç örgütlerinin acımasızlığını ortaya koyarken, devletin kayıplar krizine karşı yetersiz kaldığı eleştirilerini de alevlendirdi.
Meksika’nın Guadalajara kenti yakınlarında, sivil bir arama grubu tarafından tüyler ürperten bir keşif yapıldı. La Estanzuela köyü yakınlarındaki terk edilmiş bir çiftlikte, yüzlerce yanmış kemik parçası ve 200’den fazla ayakkabı bulundu. Bulunan alan, Meksikalılar tarafından “imha kampı” olarak adlandırılıyor.
Meksika, yıllardır devam eden kayıplar kriziyle boğuşuyor. Resmi verilere göre, ülkede 110 binden fazla kişi kayıp. Kayıp yakınları, cesetlerle dolu yüzlerce toplu mezarı ortaya çıkardı. Ancak, yeni bulunan bu alan, özellikle vahşeti ve organize suç gruplarının faaliyetlerini gözler önüne seren bir örnek olarak öne çıkıyor.
3 YER ALTI FIRININDAN İNSAN KEMİKLERİ ÇIKTI
NTV'nin haberine göre olay, bir Facebook sayfasında yayınlanan isimsiz ihbarların ardından gündeme geldi. İhbarlarda, Guadalajara'nın dışındaki bir köyde gizlenmiş bir toplu mezar olduğu belirtiliyordu. Jalisco eyaletinde kayıpları arayan grubun başkanı Indira Navarro ve onlarca kurban yakını, 5 Mart'ta bölgeye giderek araştırmalara başladı. Yapılan kazılar sonucunda, üç yeraltı fırını ve bu fırınların içinde yüzlerce yanmış kemik parçası bulundu. Kemiklerin kafatasları, parmaklar ve dişlere ait olduğu belirtildi. Ancak, en çok dikkat çeken detay, yığınlar halinde bulunan 200’den fazla ayakkabı oldu.
YETKİLİLER AYLAR ÖNCE ARAŞTIRMIŞTI
Keşif, Meksika kamuoyunda büyük bir şok etkisi yarattı. Meksika Yüksek Mahkemesi'nin eski başyargıcı Jose Ramon Cossio, “Bu durum, Auschwitz'deki koşulları çağrıştırıyor” ifadelerini kullandı. Ancak, yetkililerin aylar önce bölgeye baskın düzenlemesine rağmen mezarları ortaya çıkarmaması büyük tepkiye yol açtı. Eyalet başsavcısı Salvador Gonzalez de los Santos, geçen eylül ayında ulusal muhafızların çiftliğe baskın düzenlediğini, 10 kişiyi gözaltına aldığını ve iki kaçırılan kişiyi kurtardığını söyledi. Ancak, bölgede yapılan aramalarda başka ceset bulunamadığı iddia edildi.
'İMHA KAMPLARI' SUÇ ÖRGÜTLERİ GERÇEKLİĞİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Meksika, 2008 yılından bu yana organize suç gruplarının yarattığı şiddet ortamıyla mücadele ediyor. Bu gruplar, uyuşturucu ticareti, göçmen kaçakçılığı ve haraç toplama gibi faaliyetlerle ülke ekonomisine derinden nüfuz etmiş durumda. Bulunan “imha kampı”, suç gruplarının ne kadar organize ve acımasız olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Kampın keşfedilmesinden sonra, bazı tanıklar Navarro ve Meksika medyasına orada yaşananları anlattı. Tanıklara göre, çiftliğe getirilen kişiler askeri tarzda bir eğitime zorlandı. Emirleri yerine getirmeyen veya başarısız olanlar öldürüldü ve vücutları parçalara ayrıldı. Bazıları ise susuzluktan veya dayaktan öldü. Acemi askerler, çukurları kazmaya ve tuğla ve taşlardan geçici fırınlar yapmaya zorlandı.