Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İran ve İsrail arasındaki gerilimin tırmandığı dönemde Almanya Başbakanı Scholz'u ziyare etti. 'Avrupa Birliği tehlikeli bir dönemden geçiyor' diyen Macron, 'AB çok tehlikeli bir durumda. Tek pazarını derinleştirmediği ve üye ülkeler arasında sürtüşmelere neden olan parçalanmayı çözmediği takdirde 'ölebilebilir'' dedi. Macron, Çin üretimi arabalara ek vergi getirilmesini istedi ancak Scholz, buna sıcak bakmadığını belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Berlin ziyareti, İran ve İsrail arasındaki artan gerilimlerin gölgesinde gerçekleşti. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, çarşamba günü yaptığı açıklamada ateşkes ihtiyacını vurgularken, Macron da Ortadoğu'daki Fransız askeri varlığını artırarak İsrail'e destek verme sözünde bulundu.
İran'a karşı Batı da harekete geçti: İsrail'e ilk destek Fransa'dan
Macron, Avrupa Birliği'nin (AB) kritik bir eşikte olduğunu, eğer tek pazarını derinleştiremez ve üye ülkeler arasındaki çatışmaları çözemezse "ölebileceği"ni söyledi. Yeni düzenlemeler konusunda acil harekete geçilmemesi durumunda, AB'nin önümüzdeki beş ila on yıl içinde bir kurtarma planı uygulamak zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.
FRANSA VE ALMANYA ARASINDAKİ ÇİN ANLAŞMAZLIĞI
Avrupa'nın en güçlü iki ekonomisi, Çin'in elektrikli araç (EV) tarifeleri hakkında da fikir ayrılığı yaşıyor. Macron, AB'nin Çin elektrikli araçlarına gümrük vergisi getirme planlarını desteklediğini söylerken, Scholz, gümrük vergilerinin Alman ekonomisinin büyük ölçüde bağımlı olduğu otomobil endüstrisini altüst edebileceği endişesiyle dikkatli davranıyor.
Birçok Alman otomobil üreticisi, bu hafta yapılacak AB oylamasında Almanya'nın ek ithalat vergilerine karşı oy kullanmasını talep ediyor. Scholz, yüksek gümrük vergilerine karşı katı ticaret tedbirleriyle misilleme yapma potansiyeli olan Çin ile açık bir diyalog yürütmeye özen gösteriyor.
Macron, ayrıca AB'nin Çin ve ABD gibi dünya güçleri karşısında geri kalma riski nedeniyle savunma ve güvenliğe öncelik vermesi ve yenilikçilik kapasitesini artırması gerektiğini ifade etti. Mevcut bütçenin yetersiz olduğunu, Avrupa'nın gençlerine daha iyi bir gelecek sunamaz ve yeşil enerji geçişinde yeterince hızlı adım atamazsa ekonomilerin duraklama sürecine gireceğini belirtti.
SCHOLZ'UN SİYASİ GELECEĞİ TEHLİKEDE
Öte yandan, Scholz, seçmenleri arasında artan hoşnutsuzlukla mücadele ediyor. Gelecek yıl gerçekleştirilecek federal seçimlerde bir yenilgi yaşarsa, Fransız-Alman ilişkilerinin Scholz olmadan nasıl devam edeceği ise merak konusu.
Federal hükümet tarafından yapılan basın açıklamasına göre, liderler ayrıca Orta Doğu'daki gelişmeleri ele aldılar ve ekim ayı ortasında yapılacak Avrupa Konseyi toplantısında gündeme gelecek konular üzerinde koordinasyon sağladılar.