Lübnan'ın ateşkes çağrısı... İsrail Beyrut'u vurmaya devam edecek mi?

Lübnan'ın ateşkes çağrısı... İsrail Beyrut'u vurmaya devam edecek mi?

El Cezire'ye konuşan Lübnan Başbakanı Mikati, "ABD'li yetkililerden Beyrut ve güneyindeki gerilimin azaltılması için bir tür garanti aldık" açıklamasında bulundu. İsrailli üst düzey yetkili iddiaları yalanlayarak saldırıların devam edeceğini söyledi.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Beyrut ve Dahiye bölgesinde gerilimin azaltılması için ABD'li yetkililerden geçen hafta garanti aldıklarını açıkladı. Mikati, Katar merkezli El Cezire televizyonuna verdiği röportajda ⁠"Geçen hafta yaptığımız temaslarda ABD'li yetkililerden Beyrut ve güneyindeki gerilimin azaltılması için bir tür garanti aldık ve ABD'li yetkililer ateşkese varılması için İsrail'e baskı yapma konusunda ciddiler" dedi.

yeni-proje-8-001.jpg

Mikati, İsrail'in Lübnan'daki önemli tesislere, havaalanına veya limanlara saldırmayacağının ise garantisi olmadığını söyledi.

‘HAVA SALDIRILARI DURDURULMADI’

İsrail devlet televizyonu KAN, Hayfa kentinin güneyindeki Golani askeri üssüne Hizbullah'ın düzenlediği saldırının ardından, "ABD Başkanı Joe Biden'ın isteği doğrultusunda Başbakan Binyamin Netanyahu'nun orduya Beyrut'a yönelik saldırıları durdurma emri verdiği” iddiasında bulundu. Ardından yerel basına konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, Tel Aviv yönetiminin Beyrut'a yönelik hava saldırılarının askıya alındığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve Beyrut'a yönelik saldırıların devam edeceğini savunduğunu açıkladı.

İSRAİL HRİSTİYAN KÖYÜNÜ VURDU

Birleşmiş Milletler'den (BM), İsrail'in Lübnan’ın kuzeyinde çoğunluğu Hıristiyanlardan oluşan Aitou köyüne yapılan saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Lübnan Sağlık Bakanlığı da, İsrail'in saldırısında 24 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. BM İnsan Hakları Komitesi Sözcüsü Jeremy Laurence, saldırıda dört katlı bir konutun vurulduğunu bildirdi.

yeni-proje-9-001.jpg

Öldürülenler arasında 12 kadın ve iki de çocuğun olduğunu aktaran Laurence, “Savaş yasaları ve orantılılık ilkeleriyle ilgili gerçek endişelerimiz var” dedi.
BM bu saldırıyla ilgili, “acil, bağımsız ve kapsamlı” bir soruşturma yapılması talebini ifade etti.

TEK YOL ATEŞKES

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Orta Doğu Direktörü Rema Jamous Imseis İSE, İsrail'in havadan ve karadan saldırmayı sürdürdüğü Lübnan'daki kabusun sona ermesinin tek yolunun ateşkesin sağlanması olduğunu belirtti. Imseis, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrimiçi katılarak değerlendirmelerini aktardı.

İsrail'in saldırdığı Lübnan'daki duruma ilişkin yaptığı açıklamada Imseis, ihtiyaçların çok fazla olduğunu ve her geçen gün arttığını bildirdi. Imseis, "Uluslararası toplumun artık Lübnan halkının etrafında kenetlenmesine ve onların yanında olmasına ihtiyacımız var. Bu kabusun sona ermesinin tek yolu ateşkesin sağlanmasıdır. Tüm dünya bunun birkaç gün değil birkaç saat içinde gerçekleşmesini umuyor" ifadelerini kullandı.

Lübnan halkının saldırılara karşı mücadele edecek gücünün olmadığını vurgulayan Imseis, bölgede çatışmanın daha da tırmanmasına tahammülünün olmadığını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN