Los Angeles'ta devam eden yangınlar, içme suyu sistemlerinde kimyasal madde kirliliği tehlikesi yaratıyor. Uzmanlar, altyapının zarar görmesi nedeniyle içme suyu kaynaklarının zehirli maddelerle kirlenebileceği ve bu durumun halk sağlığını ciddi şekilde tehdit edebileceği konusunda uyarıyor.
ABD'nin Los Angeles ve çevresinde süregelen yangınlar, içme sularının kimyasal maddelerle kirlenmesi riskini beraberinde getirdi. Uzmanlar, yangınların şehirlerdeki altyapıya "ağır" hasar verdiğini belirterek, içme suyu sistemlerinin zarar görmesi halinde kül, duman, kurum, diğer kalıntılar ve gazların su şebekelerine karışabileceği uyarısında bulunuyor.
YANGINLARIN 8'İNCİ GÜNÜNDE ZEHİRLİ KİMYASAL UYARISI
NBC News'te yer alan habere göre; Los Angeles'taki yangınlar, 8. gününde devam ederken uzmanlar, zehirli kimyasal maddelerin içme sularını kirletebileceği ve filtreleme ve kaynatma yöntemlerinin bu durumda etkisiz kalabileceği uyarısında bulundu. Purdue Üniversitesi'nden Andrew Whelton, şehirlerdeki yangınların altyapıya "ağır" hasar verdiğini belirtti ve yapı malzemelerindeki kimyasal olarak tasarlanmış sentetiklerin yandıktan sonra partikül ve gaz salımı yaptığını, bu elementlerin özellikle "zehirli" olabileceğini vurguladı.
"Yangınların şehirlerde olmasının altyapının ağır hasar görmesine yol açtığını belirten Whelton, içme suyu sistemlerinin zarar görmesi halinde kül, duman, kurum, diğer kalıntılar ve gazların su şebekelerine girebileceğini kaydetti."
BASINÇ KAYBI VE ELEKTRİK KESİNTİLERİ SU KALİTESİNİ ETKİLİYOR
California Üniversitesi'nden Greg Pierce, yangın esnasında su sistemlerindeki basıncın azalmasıyla toksinlerin suya karışabileceğini ve elektrik kesintilerinin bu basınç kaybına sebep olabileceğini belirtti. Pierce, "Yangın durumunda tüm su sistemine güç beslemesini sürdürmek imkansız olmasa da gerçekten zordur." diye konuştu.
"Yangın esnasında su sistemlerindeki basıncın azalmasıyla toksinlerin suya karışabileceğini vurgulayan Pierce, elektrik kesintilerinin de bu basınç kaybına sebep olabileceğine işaret etti."
TAHLİYELER VE EKONOMİK KAYIP
Los Angeles'ın değişik bölgelerinde 7 Ocak'ta başlayan ve şiddetli rüzgarlar nedeniyle hızla yayılan yangınlarda, şu ana kadar 37 bin dönümden fazla alan kül oldu. Yangınlarda 24 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 150 bin kişi için tahliye emri verildi. Afette 12 binden fazla yapı hasar gördü veya kullanılamaz hale geldi. Devam eden yangınların neden olduğu toplam hasar ve ekonomik kaybın 250 milyar dolar ile 275 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.
TAP SUYUNA KULLANIM UYARISI
Los Angeles Bölgesi sakinleri, yangınlar nedeniyle musluk sularının kullanımı konusunda uyarıldı. Los Angeles Su ve Enerji Departmanı, Pasifik Palisades ve çevresindeki topluluklarda yaşayan insanlara yemek pişirme, içme, diş fırçalama ve bulaşık yıkama için şişe suyu kullanmalarını tavsiye etti. Yangınla ilgili kirleticilerin, özellikle benzen gibi kanser yapıcı maddelerin su sistemine girebileceği konusunda uyarıda bulunuldu.
"Los Angeles Su ve Enerji Departmanı, insanlara yemek pişirme, içme, diş fırçalama ve bulaşık yıkama için şişe suyu kullanmalarını tavsiye etti."
Pasadena Su ve Enerji Departmanı da benzer şekilde geçen hafta birçok sakine su kullanımı konusunda uyarıda bulundu ve enkazın su sistemine karışmış olabileceği endişesiyle şişe suyu kullanmalarını tavsiye etti.
California Eyalet Üniversitesi'nden Jackson Webster, yangınlarla zarar gören bu sistemlerde kesin bir kirlenme seviyesi olduğunu, ancak tam olarak ne kadar olduğunu kimsenin bilmediğini belirtti.
"Jackson Webster, yangınlarla zarar gören bu sistemlerde kesin bir kirlenme seviyesi olduğunu, ancak tam olarak ne kadar olduğunu kimsenin bilmediğini belirtti."
Webster, kentsel bölgelerdeki yangınlardan sonra içme suyunun kirlenmesinin yaygın olduğunu söyledi ve 2023'teki Maui, Hawaii yangınlarını, 2018'deki Paradise, California'daki Camp Yangını'nı ve 2017'deki Santa Rosa, California'daki Tubbs Yangını'nı örnek verdi. İçme suyunun kirlenmesinin belirgin bir işaretinin, su sisteminin basıncının düşmesi olduğunu belirtti. Su sistemi üzerindeki aşırı talep, genellikle sakinlerin hortum ve fıskiyeleri çalıştırmasından kaynaklanırken, itfaiyecilerin yangın musluklarından su çekmesi basıncın düşmesine ve kirleticilerin vakum gibi çekilmesine neden olur.
Los Angeles su departmanı geçen hafta Pasifik Palisades'de su basıncının, sistemin normal talebinin dört katına çıkmasından sonra düştüğünü bildirdi.
"Basınç kaybı endişe verici ve bu durum suyun dikkatlice analiz edilmesini gerektirmelidir." dedi Fernando Rosario-Ortiz, Colorado Boulder Üniversitesi'nde çevre mühendisliği profesörü.
"Basınç kaybı endişe verici ve bu durum suyun dikkatlice analiz edilmesini gerektirmelidir."