Liderler bir arada! Filipinler ile Yeni Zelanda o alanlarda iş birliğini genişletecek

Liderler bir arada! Filipinler ile Yeni Zelanda o alanlarda iş birliğini genişletecek

Başkent Manila’da bir araya gelen Filipinler lideri Ferdinand Marcos ile Yeni Zelanda lideri Christopher Luxon’un ülkeleri arasında savunma ve ekonomi alanında iş birliğini güçlendirmeyi hedeflediği bildirildi.

Filipinler Haber Ajansı’nın (PNA) haberine göre, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ve Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon başkent Manila'da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, Marcos ve Luxon "savunma ilişkilerini derinleştirme, mevcut savunma angajmanlarını sürdürme ve güçlendirme" taahhüdünde bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Her iki taraf da 2024 sonuna kadar Karşılıklı Lojistik Destek Düzenlemesi (MLSA) ve Ziyaretçi Kuvvet Anlaşması (SOVFA) imzalamayı taahhüt etti" ifadesi kullanıldı.

Marcos ve Luxon'un Güney Çin Denizi'ndeki son gelişmelerden duydukları ciddi endişeleri paylaştıkları vurgulanan açıklamada, başta 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) olmak üzere uluslararası hukuk çerçevesinde seyrüsefer ve uçuş özgürlüğü ile denizlerdeki diğer yasal haklarını yeniden teyit ettikleri belirtildi.

Açıklamada, iki liderin, ayrıca, denizde ikili ve çok taraflı faaliyetler, liman ziyaretleri ve kapasite geliştirme çabaları da dahil deniz güvenliği işbirliğini sürdürme kararlılıklarını paylaştığı ifade edildi.

‘GEREKSİZ ENGELLER KALDIRILACAK’

Marcos ve Luxon, taraflar arasında daha güçlü ekonomik bağların geliştirilmesini de memnuniyetle karşılayarak kurallara dayalı ticaret sisteminin sürdürülmesi yönündeki ortak kararlılıklarını yinelediği vurgulandı.

Açıklamada, her iki liderin de Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN)-Avustralya-Yeni Zelanda Serbest Ticaret Bölgesi'nin (AANZFTA) güncellenmesini ve Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığın (RCEP) başarıyla uygulanmasını memnuniyetle karşıladığına işaret edildi.

Liderler ayrıca, "ticaretin önündeki gereksiz engelleri" ortadan kaldırarak 2030'a kadar karşılıklı ticaret hacmini yaklaşık yüzde 50 oranında artırma niyetinde olduğu aktarıldı. Öte yandan, iki lider halklar arası işbirliğini güçlendirmeye devam etme ve Filipinli göçmen işçilerin refahını sağlama konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN