Kırım ve Rusya’yı birbirine bağlayan ve Ukrayna tarafından Kırım’ın ilhakının sembolü olarak görülen Kerç Köprüsü ikinci kez hedef oldu. Rusya, saldırıının Ukrayna donanmasına ait iki İHA’yla düzenlendiğini öne sürerken, bir araçta seyir halinde olan iki kişinin öldüğünü açıkladı. Ukrayna ise “Patlamaya ilişkin tüm ayrıntılar zaferden sonra ilan edilecek” açıklamasını yaptı.
Rusya ile Kırım Yarımadası”nı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü’nde bu sabah patlama meydana geldi. Karayolu ve demiryolu köprüsünde trafik durdu. Rusya, “Kırım Köprüsü” olarak da bilinen Kerç Köprüsü’nde hasara yol açan olayı “terör saldırısı” olarak nitelendirdi ve saldırının Ukrayna özel timleri tarafından düzenlendiğini iddia etti. Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, saldırının Ukrayna donanmasına ait iki İHA’yla düzenlendiğini öne sürdü. Saldırıyı soruşturan komite, köprünün bir kısmının hasar gördüğünü ve bir araçta seyir halinde olan iki kişinin öldüğünü açıkladı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kırım Köprüsü’ne yapılan saldırının arkasında kimlerin olduğunu bildiklerini söyleyerek, “Kuzey Atlantik İttifakı’ndan ve Washington’dan Kiev’e sürekli olarak ne kadar bilgi geldiğini çok iyi biliyoruz.” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, sosyal medya hesabından “Kararlar, Amerikan ve İngiliz istihbaratları ve politikacılarının katılımıyla Ukraynalı yetkililer ve ordu tarafından alınmaktadır. Terörist devlet yapılanmasının başında ABD ve İngiltere var.” ifadelerine yer verdi.
Rusya, 2014’te Kırım’ı Ukrayna’dan ilhak etmiş ve ertesi yıl Kerç Boğazı’nda köprü inşaatına başlamış, köprü 2018’de kullanıma açılmıştı. Ukrayna ordusu da saldırısıyla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada saldırı doğrudan üstlenilmese de, Kiev’in rolüne dair imada bulunularak “Patlamaya ilişkin tüm ayrıntılar zaferden sonra ilan edilecek” denildi.
Öte yandan, Ukrayna basını da saldırının Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ve Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiğini yazdı. Ukrayna bu tür saldırılarda doğrudan rolü olduğunu açıktan ifade etmiyor. Ekim ayında da köprüde bir patlama olmuş, Rus yetkililer patlamanın köprüden geçerken havaya uçan bir kamyondan kaynaklandığını ve üç kişinin öldüğünü açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin patlamayı Ukrayna güvenlik güçlerinin düzenlediği bir “terör saldırısı” olarak nitelendirmiş ve başkent Kiev de dahil olmak üzere Ukrayna şehirlerine misilleme saldırılar için emir vermişti.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy aylar sonra saldırıdan ülkesinin sorumlu olduğunu dolaylı olarak ima etmiş ve köprü saldırısını ordusunun 2022’deki “başarılarından” biri olarak değerlendirmişti. Kırım Köprüsü, Ukrayna’daki Rus güçleri için önemli bir ikmal yolu. Kerç Boğazı üzerindeki 19 km’lik köprü Rusya ile Kırım Yarımadası arasındaki tek doğrudan bağlantı. Rusya’nın Karadeniz Filosu’nun ana üssü olan Sivastopol Limanı, Kırım’da ve yarımadaya yakıt, gıda ve diğer ürünlerin tedariki için köprü hayati önem taşıyor.
Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal ederek Kırım’dan gönderdiği güçlerle güneydeki Herson bölgesinin büyük kısmını ve komşu Zaporijya’nın bir bölümünü ele geçirmesinin ardından Rus güçleri için köprü önemli bir ikmal yolu haline gelmişti.