Japonya'da Strep A alarmı: Vaka sayısında rekor artış

Japonya'da Strep A alarmı: Vaka sayısında rekor artış

Japonya'da potansiyel olarak ölüme yol açan Strep A bakterisinin hızla yayılması endişe yarattı. Bakteri, ülkenin 47 bölgesinin 45'ine yayıldı. Vakaların rekor sayıya yükseldiği belirtildi. 2024'ün sadece ilk iki ayında ise 378 vaka kaydedildi.

Japonya, nadir görülen bir bakteriyel enfeksiyon nedeniyle alarmda. Boğaz, burun ve ciltte yaşayabilen, solunum yoluyla bulaşan Grup A Streptokok (strep A) bakterilerinin yol açtığı enfeksiyon sayısının rekor oranda arttığı belirtildi.

Artı Gerçek'in The Guardian'a dayandırdığı habere göre, 2024 yılındaki vaka sayısının geçen yıl da rekor oranda olan sayıyı aşması bekleniyor. Japonya Ulusal Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nün verilerine göre, geçen sene ülkede 941 streptokokal toksik şok sendromu (STSS) vakası tespit edildi. 2024'ün sadece ilk iki ayında ise 378 vaka kaydedildi. Dahası, hastalık, ülkenin 47 bölgesinin 45'inde görüldü.

'SEBEBİNİ İZAH EDECEK BİR AŞAMADA DEĞİLİZ'

Ulusal Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü, potansiyel olarak ölümcül etkisi bulunan bakterinin niçin yayıldığının araştırıldığını duyurdu. Açıklamada, "Streptokokun aniden ortaya çıkan formlarının arkasında hâlâ çok sayıda bilinmeyen faktör var ve şu an bunu izah edecek bir aşamada değiliz" denildi.

Enstitüsü'ye göre, Grup A Streptokok daha çok ileri yaştaki kişiler için risk olarak değerlendirilse de, 50 yaş altındaki hastalarda da artan sayıda ölüme yol açmaya başlamış durumda. Asahi Shimbun gazetesinin haberine göre, Japonya'da Temmuz-Aralık 2023 arasında STSS teşhisi konulan 50 yaş altı 65 kişinin 21'i öldü.

NEYE YOL AÇIYOR?

Strep A olarak bilinen bakteri, çoğunlukla çocuklarda boğaz ağrısına yol açıyor. Bakteri, birçok kişide herhangi bir semptoma yol açmıyor. Ancak son derece bulaşıcı ve 30 yaş üzerindeki yetişkinlerin bazılarında ciddi hastalıklara, başka sağlık sorunlarına ve hatta ölüme sebep olabiliyor. STSS vakalarının yüzde 30'u, ölümle sonuçlanıyor. Damlacıklar ve fiziksel temas yoluyla yayılan bakteri, daha yaşlı kişilerde soğuk algınlığı benzeri semptomlar ortaya çıkıyor, nadiren de ciddi boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjite yol açabiliyor. En ağır vakalarda da, organ yetmezliği ve kangrene sebep olabiliyor.

'COVID-19 SONRASI DUYARLILIK ARTTI'

Bazı uzmanlara göre, Japonya'daki hızlı vaka artışı, Covid-19 pandemisindeki kısıtlamaların geçen sene tamamen kaldırılması ile bağlantılı. Tokyo Kadın Tıp Üniversitesi'nden enfeksiyon hastalıkları profesörü Ken Kikuchi, vaka artışının kendisini ciddi biçimde endişelendirdiğini söyleyerek, "Bence Japonya'da halkın yüzde 50'sinden fazla Sars-CoV-2 virüsü ile enfekte oldu. İnsanların Covid-19'dan iyileşme sonrasındaki bağışıklık durumu, bazı mikro organizmalara yönelik hassasiyeti değiştirebiliyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN