Japonya Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Japonya Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Japonya Merkez Bankası, politika faizini yüzde 0,25'e çıkardı. Devlet tahvil alımlarının ise azaltmasına karar verildi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), iki günlük para politikası toplantısının ardından faiz oranları ve devlet tahvili alımlarıyla ilgili önemli kararlar aldı. Kısa vadeli faiz oranları, piyasa beklentilerinin ötesinde bir artışla 15 baz puan yükseltilerek yüzde 0,25 seviyesine çıkarıldı. Bu karar, enflasyonla mücadele ve ekonomik dengeyi sağlama çabaları çerçevesinde atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.

TAHVİL ALIMLARINDA AZALTMA

Toplantının bir diğer önemli kararı, Japon Devlet Tahvili (JGB) alımlarının kademeli olarak azaltılması yönünde oldu. Aylık JGB alımları, Ocak-Mart 2026 dönemine kadar 3 trilyon yene indirilecek ve bu miktar her çeyrekte 400 milyar yen azaltılacak. Bu hamle, BoJ'un para politikasını daha sürdürülebilir bir hale getirme hedefiyle uyumlu bir strateji olarak öne çıkıyor.

KARARIN GEREKÇESİ VE EKONOMİK GÖRÜNÜM

BoJ, kararlarını çoğunluk oyu ile aldı ve bu değişikliklerin, ülkedeki ekonomik faaliyet ve fiyat gelişmeleriyle uyumlu olduğunu belirtti. Açıklamada, Japonya ekonomisindeki büyüme ve fiyatlar konusundaki mevcut görünümün, önceki Ekonomik Faaliyet ve Fiyatlar Görünümü raporuyla tutarlı olduğu ifade edildi.

Banka, çekirdek tüketici enflasyonunun yıl sonunda yüzde 1,9 seviyesinde kalacağı yönündeki tahminlerini korudu. Japon ekonomisinin bu yıl yüzde 0,6 oranında büyüyeceğini öngören BoJ, bu tahminin bir önceki raporda öngörülen yüzde 0,8'lik büyüme oranının altında olduğunu belirtti. Öte yandan, 2025 ve 2026 yıllarında ülke ekonomisinin yüzde 1 oranında büyüyeceği yönündeki tahminler ise değişmedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN