İsrailli yöneticiden Meta'ya sansür baskısı: Filistin yanlısı paylaşımları kaldırmaya çalışıyor

İsrailli yöneticiden Meta'ya sansür baskısı: Filistin yanlısı paylaşımları kaldırmaya çalışıyor

Meta'nın 'İsrail ve Yahudi Diasporası Politika Direktörü' Jordana Cutler'ın, Filistin yanlısı paylaşımlara sansür uygulaması için Meta'ya baskı yaptığı ortaya çıktı. Meta bilgi vermeyi reddetti ancak Cutler'ın daha önceki demeçlerine göre Facebook ve İsrail, içerik kaldırma konusunda koordineli çalışıyor.

Facebook ve Instagram'ın çatı kuruluşu Meta'nın 'İsrail ve Yahudi Diasporası Politika Direktörü' Jordana Cutler, ABD'deki üniversitelerde örgütlenen Filistin'de Adalet için Öğrenciler (SJP) platformunun Instagram paylaşımlarının sansürlenmesi için şirkete baskı yapıyor.

The Intercept'in sızdırılan şirket içi yazışmalara dayandırdığı haberine göre Cutler, SJP'nin en az 4 gönderisini ve İsrail'in dış politikasına aykırı bulduğu başka bazı içerikleri birçok kez şikayet etti. Cutler, gönderilerin incelenmesi için Meta'nın 'Tehlikeli Kişi ve Kuruluşlar Listesi'ne defalarca başvurdu.

META HABERLERDEN RAHATSIZ

Meta, Cutler'ın işaretlediği gönderilerin sansürlenip sansürlenmediğine ilişkin bilgi vermeyi reddederken bir Meta yetkilisi hakkında haber yapılmasının 'tehlikeli ve sorumsuzca' olduğunu belirtti.

Jordana Cutler, İsrail hükümetinde uzun yıllar üst düzey görevler üstlendikten sonra 2016 yılında Meta'daki görevine başladı. Cutler, pek çok röportajında Meta ile Tel Aviv arasında koordinasyon sağladığını ifade ediyor.

FACEBOOK VE İSRAİL'İN SANSÜR İŞ BİRLİĞİ

2017 yılında verdiği demeçte, Facebook'un içerik kaldırma konusunda "(İsrail) Adalet Bakanlığı, siber güvenlik birimleri, ordunun belirli unsurları ve İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'le yakın çalıştığını" söylemişti.

'İSRAİL'İN ÇIKARLARINI TEMSİL ETMEK İÇİN İŞE ALINDIM'

2020 yılında Jerusalem Post gazetesinde çıkan bir yazıda Cutler'dan 'Facebook'taki adamımız' şeklinde bahsedilirken aynı gazeteye verdiği röportajda Cutler, "İsrail'in çıkarlarını dünyanın en büyük ve en aktif sosyal ağında temsil etmek" üzere işe alındığını belirtmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN