İsrail'in yeni hedefi Lübnan: 3 ülkeden vatandaşlarına 'bölgeyi terk edin' çağrısı

İsrail'in yeni hedefi Lübnan: 3 ülkeden vatandaşlarına 'bölgeyi terk edin' çağrısı

İsrail basının iddiasına göre, İsrail ordusu Gazze saldırılarını sonlandırıp kuvvetlerini kuzeye kaydırırken, Almanya, Hollanda ve Kanada vatandaşlarına Lübnan'ı derhal terk etmeleri çağrısında bulundu.

Ortadoğu'da gerilim tırmanırken, İsrail'in saldırılarında 38 bin sivilin öldüğü Gazze'nin ateşi Lübnan'ı da kavurma tehlikesi taşıyor. İsrail-Hizbullah çatışmalarının şiddetlenmesi üzerine üç ülke vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri ve ülkeye seyahat etmemeleri çağrısında bulundu.

7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdüren İsrail, Lübnan'ın güneyinde de İran destekli Hizbullah'ı da vuruyor. BM'nin iki ülke arasında belirlediği mavi hattın her iki tarafında on binlerce kişi yerinden edilirken, bu çatışmalarda 18 İsrail askeri ve 10 sivil yaşamını yitirdi. Lübnan'da ise 70'ten fazla sivilin yanı sıra, çeşitli kaynaklara göre en az 300 ila 500 Hizbullah üyesi öldü. Eğer bu sayı doğrulanırsa, Hizbullah 2006'daki İsrail savaşında kaybettiğinden daha fazla kayıp vermiş olacak.

Geçen haftalarda İsrail ordusunun Hizbullah’ın saha komutanı dahil beş üyesini öldürmesinin ardından, Hizbullah 7 Ekim'den bu yana İsrail’e yönelik en büyük roket saldırısını düzenledi. Bu saldırıda işgal altındaki Golan Tepeleri ve İsrail’in kuzeyi hedef alındı, 215 roket fırlatıldı. Hizbullah, Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmadığı sürece saldırılarını durdurmayacağını açıkladı.

ULUSLARARASI UYARILAR VE VATANDAŞLARIN TAHLİYESİ

Gerilim artarken, Kanada, Almanya ve Hollanda vatandaşlarını Lübnan'ı terk etmeye çağırdı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle "bölgedeki güvenlik durumunun son derece değişken olduğunu" belirtti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un bölgeye yaptığı ziyaret sırasında yapılan bu uyarıda, "durumun daha da tırmanması ve çatışmanın genişlemesi göz ardı edilemez" ifadesine yer verildi. Hollanda Dışişleri Bakanlığı da Lübnan’da kalmayı tercih eden vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısını yineledi.

İSRAİL'İN ASKERİ HAZIRLIKLARI

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, ABD'nin İsrail ile Hizbullah arasında daha büyük bir savaşı önlemeye çalıştığını, ancak Hizbullah ile topyekun savaş kararının yakında alınabileceğini belirtti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Kuzey Komutanlığı’nın başındaki Tümgeneral Ori Gordin ile Operasyonlar Direktörlüğü lideri Tümgeneral Oded Basiuk, Lübnan için savaş planını onayladı.

BM'DEN BARIŞ ÇAĞRISI

BM insan hakları şefi Volker Turk, gerilimin artmasından endişe duyduğunu belirterek "düşmanlıkların durdurulması ve nüfuz sahibi aktörlerin tam ölçekli bir savaşı önlemek için mümkün olan tüm önlemleri alması" çağrısında bulundu.

KANAL 12: İSRAİL ORDUSU KUZEYE ÇIKIYOR

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinden İsrail’in sınırındaki Metulla yerleşim bölgesinde bir askeri hedefi vurduğunu bildirdi. İsrail ordusu ise Lübnan’ın güneyindeki çeşitli bölgelerde Hizbullah’a ait yapıları hedef aldığını açıkladı. İsrail Kanal 12’nin bildirdiğine göre, İsrail ordusu Gazze’deki operasyonlarını sonlandırarak kuvvetlerini kuzeye kaydırmaya başladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN