İsrail'de 48 saat OHAL

İsrail'de 48 saat OHAL

İran ile İsrail arasında her an bir savaş çıkacağı endişeleri, Lübnan’da son ayların en büyük çatışmasıyla büyüdü. Hizbullah, İsrail’e yüzlerce Katyuşa roketi ve insansız hava aracı fırlatarak saldırının “birinci aşamasını” başlattığını doğruladı. İsrail ordusu ise Hizbullah hedeflerine önleyici hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. İsrail medyasınagöre ‘önümüzdeki günlerde İran ile koordineli olarak’ saldırılar gerçekleştirilebilir.

Hamas lideri İsmail Haniye ve Hizbullah komutanı Fuat Şükür’e yönelik art arda suikastların ardından Orta Doğu’da bölgesel savaş beklentileri sürerken, İsrail ile Hizbullah arasında son yılların en büyük çatışması yaşandı.

İsrail ordusu, dün sabah Lübnan’da Hizbullah hedeflerine hava saldırıları düzenledi.

'ÖNLEYİCİ' NİTELİKTE SALDIRILAR

Saldırıların, ülkede büyük bir saldırı düzenleneceğine yönelik istihbarat üzerine düzenlendiği ve “önleyici” nitelikte olduğu açıklandı.

Buna karşılık Hizbullah Hareketi’nden yapılan açıklamada, “İsrail’in gerçekleştirdiği ‘önleyici eylem’ ve direnişin saldırısını engelleme iddiaları, boş iddialardır ve sahadaki gerçeklerle tutarsızdır.” ifadeleri kullanıldı.Hizbullah, İsrail’e 320 Katyuşa roketi ve insansız hava aracı (İHA) gönderdiğini ve 11 askeri tesisi hedef aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, “İsrail’e saldırının ilk aşaması başladı. Bugünkü operasyon başarıyla tamamlandı” denildi.

İSRAİL'DEN 48 SAAT OHAL

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ülkede 48 saat olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. İsrail ordusu ise 100’e yakın savaş uçağının, 40’dan fazla tesiste, Hizbullah’ın binlerce roketatar namlusunu imha ettiğini duyurdu. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in düzenlediği saldırıda en az üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Öte yandan İsrail medyası, Hizbullah’ın Mossad üslerini hedef almaya çalıştığını, saldırının durdurulduğunu ancak yeniden saldırı olabileceğini öne sürdü. Ynet’e göre saldırı “önümüzdeki günlerde” ve İran ile koordineli olarak gerçekleştirilebilir.

PENTAGON'DAN İSRAİL'E BİRLİK DESTEĞİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), bölgedeki Amerikan birliklerinin İsrail’e destek için konuşlandırıldıklarını açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, son gelişmeler üzerine ulusal güvenlik kabinesini Tel Aviv’de olağanüstü topladı. Netanyahu, “Bize kim zarar verirse, biz de ona zarar veririz” diye konuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da X hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail bölgede topyekun bir savaş istemiyor. İsrail, vatandaşlarını ve topraklarını, İran’ın liderliğindeki şer eksenine karşı koruma amacıyla hareket ediyor” dedi. İsrail, 30 Temmuz’da Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlediği saldırıda Hizbullah komutanlarından Fuad Şükür’ü öldürmüştü. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah suikast sonrası “Düşman ve düşmanın arkasında olanlar bizim kaçınılmaz cevabımızı beklemelidir” demişti.

Hizbullah’ın elinde, bazıları İsrail’e ulaşabilecek yaklaşık 150 bin roket olduğu sanılıyor.

NE OLMUŞTU?

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’de düzenlediği saldırılar ve İsrail’in Gazze’deki saldırıları sonrası 10 aydır Lübnan-İsrail sınırında da Hizbullah ve İsrail karşılıklı saldırılar düzenliyordu. Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye 31 Temmuz’da İran’ın başkenti Tahran’da suikast sonucu öldürülmüş, İran ve Hamas suikastten İsrail’i sorumlu tutmuş, İsrail ise suikastla bağlantısını ne doğrulamış ne de yalanlamıştı.

İran da İsrail’in saldırısına yanıt vereceğini açıklamıştı. Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü (UNIFIL) ile Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Koordinatörlüğü (UNSCOL), gerilimi tırmandırıcı eylemlerden kaçınmaya çağırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN