İsrail işgale devam ediyor: Batı Şeria'da 7 yeni kaçak yerleşim birimi

İsrail işgale devam ediyor: Batı Şeria'da 7 yeni kaçak yerleşim birimi

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da son 6 ayda Filistinlilerin toprakları üzerine 7 yeni kaçak yerleşim birimi inşa etti. Peace Now, bu yerleşimlerin Filistinlilerin evlerini terk etmesine yol açtığını belirtti.

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait topraklar üzerinde yasa dışı yerleşim faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor. İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now’un (Şimdi Barış) açıkladığı rapora göre, son altı ayda Batı Şeria’da yedi yeni "kaçak yerleşim birimi" inşa edildi. Bu gelişme, işgal altındaki bölgede Filistinlilerin yaşamını daha da zorlaştırıyor ve uluslararası hukuka aykırı faaliyetleri yeniden gündeme taşıyor.

YENİ YERLEŞİMLERİN COĞRAFİ DAĞILIMI

Peace Now’un açıklamasına göre, inşa edilen yedi yerleşim biriminin beş tanesi Beytullahim’in doğu ve güneydoğusundaki geniş arazilere kurulmuş durumda. Bir diğer yerleşim birimi, Batı Şeria'nın orta kesimlerinde bulunan "Ofer" yerleşim biriminin yakınında yer alıyor. Bu iki yerleşim birimi, Filistin’in Ayn Yebrud köyü toprakları üzerine inşa edilmiş durumda. Geriye kalan diğer bir yerleşim birimi ise Batı Şeria’nın kuzeyindeki bir köy sınırlarında bulunuyor.

Bu kaçak yerleşim faaliyetleri, özellikle Filistinlilerin topraklarının gasp edilmesiyle sonuçlanıyor. Filistinli vatandaşların yerleşimcilerden gördükleri saldırılar nedeniyle yerlerinden edildiği belirtiliyor. Saldırıların ardından boşaltılan bu evler, İsrailli yerleşimciler tarafından ele geçiriliyor.

OSLO ANLAŞMASI VE BÖLGELERİN STATÜSÜ

Batı Şeria, 1995 yılında yapılan "Oslo 2" anlaşmasına göre A, B ve C olmak üzere üç bölgeye ayrılmıştı:

  • A Bölgesi: Tamamen Filistin yönetiminin kontrolü altında.
  • B Bölgesi: İsrail’in güvenlik, Filistin’in ise sivil ve idari kontrolü altında.
  • C Bölgesi: İsrail’in tam kontrolü altında.

C bölgesinin yüzde 80’inden fazlası doğrudan İsrail’in kontrolünde bulunuyor. Bu bölgede Filistinlilere ait binalar yıkılıyor, doğal koruma alanları statüsünden çıkarılan araziler yasa dışı yerleşim faaliyetlerine açılıyor.

KAÇAK YERLEŞİMLERİN HUKUKİ DURUMU

İsrail yönetimi, Batı Şeria’da Filistin toprakları üzerine inşa edilen kaçak yerleşim birimlerini resmi olarak "yasal" kabul etmiyor. Ancak bu yerleşimlere dolaylı destek sağlanıyor. Genellikle baraka ve konteynerlerden oluşan bu yerleşim yerleri, çoğunlukla fanatik Yahudi gruplar tarafından tepelik alanlara inşa ediliyor. Belli bir süre sonra bu noktalar, İsrail yönetimi tarafından "geriye dönük yasallaştırma" sürecine alınıyor ve yasa dışı yerleşimler resmileştiriliyor.

2023 yılı içerisinde İsrail yönetimi, yaklaşık 15 kaçak yerleşim birimi için yasallaştırma süreci başlattı. Bu uygulamalar, uluslararası hukuka aykırı olduğu gibi bölgedeki gerilimi de artırıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN