İsrail, Doha'da yeniden masaya oturuyor: Hamas, ABD'nin Teklifini kabul etti

İsrail, Doha'da yeniden masaya oturuyor: Hamas, ABD'nin Teklifini kabul etti

İsrail, Doha'ya yeniden müzakere heyeti gönderme kararı aldı. Reuters'ın haberine göre Hamas, ABD'nin teklifini kabul etti. Gazze'deki saldırılar sürerken, taraflar arasındaki ateşkes ve rehine takası görüşmeleri devam ediyor. Anlaşmanın birkaç hafta sürebileceği belirtilirken, ABD, başkanlık seçimleri öncesinde anlaşma sağlanması için çabalıyor.

İsrail, Doha'ya yeniden müzakere heyeti gönderme kararı aldı. Bu adım, Hamas'ın ABD'nin rehinelerle ilgili teklifini kabul etmesinin ardından geldi. Hamas, ABD'nin olası bir ateşkes anlaşmasının ilk aşamasından 16 gün sonra İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin görüşme teklifini kabul ettiğini Reuters'e doğruladı.

GAZZE'DE SALDIRILAR DEVAM EDİYOR

İsrail ve Hamas arasında arabulucular aracılığıyla yürütülen ateşkes ve rehine takası görüşmeleri sürerken, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail ordusu, Gazze'nin kuzey ve orta kesimlerine yönelik düzenlediği saldırılarda en az 11 Filistinliyi öldürdü ve birçok kişiyi yaraladı. WAFA'nın aktardığına göre, saldırılar Gazze kenti ile El Meğazi ve Nusayrat mülteci kamplarını hedef aldı.

İSRAİL'DEN DOHA'YA YENİ HEYET

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, Mossad Direktörü David Barnea'nın Katar'ın başkenti Doha'ya yaptığı ziyaretin ardından, gelecek hafta İsrailli müzakere ekibinin yeniden Doha'ya gitmesi kararlaştırıldı. Netanyahu, İsrailli heyetin Hamas ile müzakereleri sürdürmek üzere Doha'ya gideceğini belirtti.

İSRAİL BASINI: ANLAŞMA ZAMAN ALABİLİR

İsrail medyasındaki haberlerde, taraflar arasındaki anlaşmanın birkaç hafta sürebileceği ifade ediliyor. Barnea'nın Doha ziyaretinde, İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar ve İsrail ordusunda kayıp kişiler ve rehinelerden sorumlu komutan Nitzan Alon'un yer almadığı belirtildi.

MOSSAD AÇIKLAMASI

Mossad'dan 3 Temmuz'da yapılan yazılı açıklamada, esir takası müzakerelerinde arabuluculuk yapan tarafların, Hamas'ın ateşkes teklifine verdiği yanıtı İsrailli müzakere ekibine ilettiği duyurulmuştu. Netanyahu, esir takası anlaşmasına varılması için yapılacak müzakerelere İsrail'den bir heyet göndermeyi planladığını açıklamıştı.

ABD'NİN REHİNE TEKLİFİ

Reuters'e konuşan üst düzey bir Hamas yetkilisi, Hamas'ın ABD'nin İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasıyla ilgili görüşmelere başlama teklifini kabul ettiğini söyledi. Bu görüşmelerin, Gazze'deki savaşı sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmanın ilk aşamasından 16 gün sonra başlaması planlanıyor.

ATEŞKES VE MÜZAKERELER

Hamas kaynağına göre, Hamas, İsrail'in kalıcı ateşkese bağlılığını dile getirmesi yönündeki talebinden vazgeçti ve bu sürecin ilk altı haftalık aşamasında müzakerelere izin verecek. Ateşkes görüşmelerine aşina bir Filistinli yetkili, teklifin İsrail tarafından kabul edilmesi halinde bir çerçeve anlaşmasına yol açabileceğini belirtti.

ABD'NİN ANLAŞMA ÇABALARI

İsrail müzakere heyetinden bir yetkili, anlaşmaya varılması yönünde gerçek bir şans olduğunu ifade etti. Bölgesel bir kaynak, ABD yönetiminin 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinden önce anlaşmaya varılması için yoğun çaba gösterdiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN