İran: İsrail'in saldırısına karşı meşru müdafaa hakkına sahibiz

İran: İsrail'in saldırısına karşı meşru müdafaa hakkına sahibiz

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in ülkesine yönelik saldırılarının ardından açıklama yaptı. Bakanlık, İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51. maddesinde yer alan "meşru müdafaa hakkı"na sahip olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in gece saatlerinde ülkesindeki askeri tesislere yönelik düzenlediği hava saldırılarını şiddetle kınadı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in bu eyleminin uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "İran'ın yetkili makamları tarafından defalarca vurgulandığı gibi İran, kendisini yabancı saldırı eylemlerine karşı Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51'inci maddesinde yer aldığı üzere meşru müdafaa hakkına dayanarak savunma hakkına sahip ve yetkili görmektedir" ifadelerine yer verildi. Saldırıyı kınayan ülkelere teşekkür edilen açıklamada, İran'ın halkının güvenliği ve hayati çıkarlarını korumak için tüm imkanlarını kullanacağı vurgulandı.

'İSRAİL, BÖLGEDEKİ GÜVENSİZLİK VE GERİLİMİN KAYNAĞI'

'ABD ve bazı Batılı ülkelerin desteğiyle Gazze'de soykırım suçu işleyen ve Lübnan'da saldırganlığını sürdüren İsrail'in bölgedeki güvensizlik ve gerilimin kaynağı' olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı ayrıca, BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ve 1949 Cenevre Sözleşmeleri'ne üye tüm ülkeleri, uluslararası hukuku ve BM Şartı'nı ağır şekilde ihlal eden İsrail'e karşı acil ve ortak eylemde bulunmaya çağırdı.

ESKİ DEVRİM MUHAFIZLARI KOMUTANI: KORKMA VE KAÇMA İŞARETİ

Hava saldırılarının ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun eski komutanı Muhsin Rizai de sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in İran'a saldırılarının başarısız ve zayıf olduğunu söyledi.

El Cezire'nin aktardığına göre, Rizai, paylaşımında, "Siyonist rejimin İran'a yönelik saldırganlığı bir göç gösterisi olmaktan çok bir korkma ve kaçma işareti" dedi.

ABADAN RAFİNERİ ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA

Öte yandan, Abadan Petrol Rafineri Şirketi CEO'su Hakim Ghayyem, tesisin de saldırı hedefi olduğunun iddia edilmesi üzerine bugün bir açıklama yaparak iddiaları yalanladı.

İran devlet haber ajansı İRNA'nın haberine göre, rafineride herhangi bir sorun olmadığını söyleyen Ghayyem, tesisteki tüm birim ve çalışanların normal şekilde çalışmaya devam ettiğini bildirdi. Ghayyem, halkın duyduğu seslerin rafineriye yönelik bir saldırıdan kaynaklanmadığını, seslerin hava savunma sistemlerinden geldiğini anlattı.

SALDIRILARDA İKİ ASKER ÖLDÜ

İran, 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırılarında bulunmuştu. Tel Aviv, İran'ın bu saldırısına karşılık verileceğini bildirmişti. İran medyası, İsrail'in Tahran'ın batısı ve güneybatısında bazı askeri üsleri hedef aldığını duyurdu. İsrail ordusu da İran'da askeri hedeflere saldırı düzenlediğini açıkladı. Saldırılardan birkaç saat sonra Tahran'da yeniden şiddetli patlamalar duyuldu. İran devlet televizyonu, seslerin Tahran'ın doğusundan geldiğini, İsrail'in saldırısına karşı hava savunma sistemlerinden ateşlenen füzelerden kaynaklandığını ve askeri tesislerin 'isabet almadığını' bildirdi. İsrail basını, saldırıların üç dalga halinde yapıldığını ve askeri noktaları hedef aldığını aktarırken, İran'dan gelen açıklamalara göre, Tahran, Kuzistan ve İlam kentlerindeki saldırılarda yaşanan hasar sınırlı oldu. İran ordusu, daha sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarında iki askerin öldüğünü duyurdu.

Saldırıların ardından İran, hava sahasını ikinci bir duyuruya kadar kapattığını bildirdi. İran Acil Durum Merkezi, saldırılarda herhangi bir yaralı bilgisinin olmadığını kaydetti. İsrail ordusu, İran'da bazı askeri tesislere düzenlediklerini saldırının 'başarıyla tamamlandığını' açıkladı. İran'da uçuşlar, bugün saat 09.00 itibarıyla yeniden başladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN