İran, İsrail'e misilleme yapacak mı? ABD Dışişleri Bakanı Blinken tarih verdi

İran, İsrail'e misilleme yapacak mı? ABD Dışişleri Bakanı Blinken tarih verdi

Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da suikastle öldürülmesi sonrası İran-İsrail arasındaki ipler iyice gerildi. G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarını toplayan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İran'ın misillemesinin 24 saat içinde başlayabileceğini söyledi.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından gözler İran'a çevrilirken ABD yönetimi, İran'ın misillemesinin 24 ila 48 saat içinde başlayabileceğini ileri sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla online toplantı gerçekleştirdi. Blinken, muhataplarından, olası misillemenin mümkün olduğunca sınırlı kalması için İran'a ve Hizbullah'a baskı yapmalarını istedi.

HEM İRAN HEM HİZBULLAH'TAN GELECEK

Axios internet sitesinin üç kaynağa dayandırdığı haberine göre Blinken, misillemenin hem İran'dan hem Hizbullah'tan geleceğini söyledi. Ancak İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e yaptığı saldırının aksine nasıl bir yanıt verileceğini bilmediklerini belirtti.

Tahran 13 Nisan'da ilk kez doğrudan İsrail topraklarını hedef almış, yaklaşık 350 füze ve dron kullanmıştı.

Amerikan Yönetimi, İsrail'i, olası misillemeye karşı korumak için Körfez'deki askeri varlığını artırıyor. Blinken, bunun sadece savunma amaçlı yapıldığının altını çizdi. Olası bir saldırıya hazırlık için Merkez Kuvvetler Komutanı General Michael Kurilla da İsrail'e gönderildi.

NETANYAHU ORDU VE İSTİHBARAT BİRİMLERİNİ TOPLADI

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da ordu ve istihbarat birimlerinin başkanlarıyla toplandı.

Toplantıya, Savunma Bakanı Yoav Galant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Mossad Başkanı David Barnea ve Şin Bet Başkanı Ronen Bar katıldı. İsrail medyasına göre toplantıda, İran'ın olası misillemesiyle ilgili senaryolar ele alındı.

ÖNLEYİCİ SALDIRI HAZIRLIĞI

Seçenekler arasında önleyici saldırı da var. "Times of İsrael"in haberine göre Tahran'ın saldırı başlatmak üzere olduğuna dair kesin bir istihbarat alınması halinde önleyici saldırı yapılması kararlaştırıldı. Önleyici saldırı, İsrail'in kendi istihbarat bilgisine dayanması ve bu istihbaratın Amerikalılarınkiyle örtüşmesi şartına bağlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN