Dünyaya sürekli ‘değiştik’ mesajı veren Taliban, geçici hükümetin kurulmasının ertesi günü beş gazeteciyi tutukladı. Kadınların spor etkinliklerine katılmasının da yasaklanacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise “kabinede hiçbir kadın bulunmadığını not ettik ve bazı şahısların ilişkileri ve geçmişleri de bizi kaygılandırıyor” açıklaması yaptı.
KARAR DIŞ HABERLER
Afganistan’da yönetimi ele geçirdikten sonra ‘ılımlı’ mesajlar veren Taliban’ın önceki gün açıkladığı geçici hükümetine tepkiler gelirken, ilk icraatları basın özgürlüğü ve kadın haklarına darbe vurmak oldu. Başkent Kabil’de günlük yayımlanan Etilaatroz gazetesinin genel yayın yönetmeni Zaki Daryabi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, kuruma bağlı beş gazetecinin Taliban yönetimince tutuklandığını bildirdi.
Taliban tarafından tutuklanan gazetecilerden Vahid Ahmedi’nin Kabil’deki protestoları görüntüleyen Tolo News’a bağlı çalışan bir kameraman olduğu belirtildi. Daha önce Taliban, uluslararası kuruluşlara gazetecilerin haklarına ve ifade özgürlüğüne saygı göstereceğine dair söz vermişti. Bir grup BM insan hakları uzmanı, tüm ülkeleri, hayatlarından endişe eden ve baskıyla karşı karşıya kalan Afgan gazetecilere ve medya çalışanlarına acil koruma sağlamaya çağırdı. Diğer yandan hükümette tek bir kadına bile yer vermeyen Taliban’ın Kültür Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmadullah Wasiq, kadınların spor etkinliklerine katılmasının yasaklanacağını söyledi. Avustralya kamu yayın kuruluşu SBS’e konuşan yetkili, kadınların spor etkinliklerine katılımının ‘uygun ve gerekli görülmediğini’ savundu. Geçtiğimiz günlerde, Afganistan erkek milli kriket takımın maçı Taliban yönetiminin ‘onay verdiği ilk uluslararası müsabaka’ olarak duyurulmuştu.
Söz konusu ‘onayın’ kadın milli kriket takımı için geçerli olmayacağına işaret eden Wasiq, “Kadınların kriket oynamasına izin verileceğini düşünmüyorum çünkü kadınları kriket oynaması gerekli değil” dedi. Geçmişte kadınlara eğitim ve çalışma hakkının tanınmaması, kadınların evden yalnız çıkmasına izin verilmemesi gibi uygulamalarla anılan Taliban’ın yeni yönetimde ‘kapsayıcı olma’ vaadine rağmen geçici hükümette kadınların ve etnik azınlıkların temsil edilmemesi dikkat çekiyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Açıklanan listedeki isimlerin tümünün istisnasız Taliban üyeleri ya da onlara yakın kişiler olduğunu ve kabinede hiçbir kadın bulunmadığını not ettik” denildi. Açıklamada ayrıca, “Listedeki bazı şahısların ilişkileri ve geçmişleri de bizi kaygılandırıyor” ifadeleri yer aldı. ABD’nin Taliban’ı, ‘sözleriyle değil icraatıyla değerlendireceğinin’ de altı çizildi.
ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNİN DUVARINA ÖRGÜTÜN BAYRAĞI ÇİZİLDİ
Afganistan’ın başkenti Kabil’de ABD’nin terk ettiği büyükelçilik binasının duvarına Taliban bayrağı resmedildi. Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na giden ana cadde üzerindeki Mesud kavşağı üzerinde bulunan binanın duvarları önce beyaza boyandı sonra Taliban lehine yazı ve motiflerle süslendi. Terk edilen büyükelçiliğin ana giriş kapısının yanındaki duvara ise Taliban bayrağı resmedildi. Büyükelçiliği çevreleyen diğer duvarlara ise "İşgalin sonlanması, hepimizin ortak özgürlük iftiharıdır." ve "Vatandaş! Bağımsızlığın mübarek olsun." gibi sloganlar yazıldı. Giriş kapısı önünde Taliban güçlerinin güvenlik önlemi aldığı görüldü.