Horseshoe Adası'ndaki Türk bilim insanlarından korkutan açıklama! Antarktika'da kıyamet kopuyor

Horseshoe Adası'ndaki Türk bilim insanlarından korkutan açıklama! Antarktika'da kıyamet kopuyor

Türk bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucun iç acıcı olmayan sonuçlara vardı. Horseshoe Adası'nda yapılan araştırmalar sonucunda adada gözlemlenen buzul erimeleri üzerine bir rapor hazırlandı. Antarktika'da kıyamet kopuyor...

Türk bilim insanları, Antarktika'da önemli buz kaybı tespit etti. Sadece bir yıl içinde kar ve buzul alanlarında ciddi erimelerin meydana geldiğini belirten bilim insanları, bu durumun iklim değişimini hızlandırabileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda yapılan 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yapılan ölçümler sonucunda, Türkiye büyüklüğünde bir buz kaybının yaşandığı raporlandı.

Türkiye'nin bilimsel araştırma kampının bulunduğu Horseshoe Adası'nda gözlemlenen buzul erimeleri üzerine bir rapor hazırlandı.

BUZULLARDA AZALMA GÖZLEMLENDİ

Türk bilim insanlarından yeni rapor: Antarktika'da Türkiye büyüklüğünde buz eridi

Rapora göre, son üç yılda gerçekleştirilen proje verilerinin incelenmesi sonucunda, 2022 ve 2023 yılları arasında yaklaşık 100 metrekarelik buzul alanlarında ortalama 7 metreküplük bir azalma gözlendi.

Araştırmacılar, özellikle Horseshoe Adası'nda kurulu sabit GNSS istasyonları aracılığıyla atmosferik su buharı, deniz, buz ve kar seviyeleri gibi kritik parametrelerin izlenmesini sağladılar. Bu sayede, su buharı miktarındaki artışın küresel iklim değişikliği ile ilişkilendirildiği tespit edildi.

YÜZDE 11’LİK KAYBA İŞARET EDİYOR

İHA ve uydu tabanlı ölçme yöntemleriyle gerçekleştirilen gözlemler de kar ve buzul alanlarında belirgin bir erime olduğunu doğruladı. Horseshoe Adası'nda yapılan test alanlarında İHA görüntüleme yöntemiyle izlenen buzul alanları, yüzde 11'lik bir kayba işaret ediyor.

Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, yaptığı açıklamada, buzul kayıplarının ciddiyetini vurgulayarak, "Aslında bu konu haberlere de çok sık yansıyor, çok büyük buz kütlelerinin karadan saparak okyanusa entegre olduğu haberlerini duyuyoruz. 68 güney enleminde de tabii ki bizim buzul alanlarımız mevcut. Buzul alanlarımızın her sene ekipmanlarımızla, dronla yaptığımız çekimlerinde, aynı zamanda da kurduğumuz GNSS istasyonlarıyla buzuldaki çekilmeleri ve farklılıkları yıl bazında tespit edebiliyoruz." dedi.

Ayrıca, 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi katılımcısı Yıldız Teknik Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Fahri Karabulut, yapılan çalışmaların, buzul erimelerini nicel olarak ortaya koyduğunu belirterek, "Yapılan uçuşlar sonrasında elde edilen ortofotolarla buzullarda alan olarak yaklaşık yüzde 10 bir azalma olduğunu tespit ettik. Oranı eğer genele yayarsak yaklaşık Türkiye kadar bir erime olduğunu' söyleyebiliriz. Çalışmanın sonuçları uydu verilerinin doğrulanmasında, uydu verilerinden elde edilen buzul değişimlerinin doğrulanmasında kullanılmakta ve bilim dünyasına önemli katkılar sunmaktadır. Yüzde 10'luk bir alansal kayıp yanında buzullardan anladığımız ve görüldüğü üzere de yarıkların açıldığını tespit edebiliyoruz. Bu yarıkların açıklığını hesaplayarak da ne kadar bir kayıp olduğunu ve yılda ne kadar bir kayma olduğunu tespit edebiliyoruz. Bunu hem de gözle gözlemleyebiliyoruz. Gözle gözlemlemenin yanında sayısal olarak erimeyi ortaya koymuş oluyoruz. Yaptığımız bu çalışma sonucunda küresel ısınmanın sonuçlarını çok yakından bizzat görerek ve ölçerek küresel ısınmanın sonuçlarını gözlemleyebiliyoruz." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN