Hindistan Müslüman karşıtı vatandaşlık yasasını uyguluyor

Hindistan Müslüman karşıtı vatandaşlık yasasını uyguluyor

Hindistan'da Müslümanlara karşı ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle eleştirilen 2019 vatandaşlık yasası uygulanmaya başladı. Bu yasaya göre, Müslümanların çoğunlukta olduğu Afganistan, Bangladeş ve Pakistan'ın dini zulmü nedeniyle Hindu çoğunluğun bulunduğu Hindistan'a kaçan Hindular, Parsiler, Sihler, Budistler, Jainler ve Hıristiyanlara Hindistan vatandaşlığı veriliyor.

Hindistan, Başbakan Narendra Modi ülke seçimlerine girmeden haftalar önce, Müslümanlara karşı ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle eleştirilen 2019 vatandaşlık yasasını uygulamak üzere dün harekete geçti.

Reuters’ta yer alan habere göre Vatandaşlık Değişikliği Yasası (CAA), 31 Aralık 2014'ten önce Müslümanların çoğunlukta olduğu Afganistan, Bangladeş ve Pakistan'ın dini zulmü nedeniyle Hindu çoğunluğun bulunduğu Hindistan'a kaçan Hindular, Parsiler, Sihler, Budistler, Jainler ve Hıristiyanlara Hindistan vatandaşlığı veriyor.

2019 YILINDA YASA UYGULANMAMIŞTI

Modi hükümeti, Yeni Delhi ve başka yerlerde protestolar ve mezhepçi şiddet patlak verdiği için Aralık 2019'da yürürlüğe giren yasayı uygulamadı. Günlerce süren çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş ve yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Hak grupları ve Müslüman gruplar yasanın, önerilen ulusal vatandaş kayıtlarıyla birlikte, dünyanın üçüncü en büyük Müslüman nüfusu olan Hindistan'daki 200 milyon Müslümana karşı ayrımcılık yapabileceğini söylüyor. Bazıları, hükümetin bazı sınır ülkelerinde belge olmadan Müslümanların vatandaşlığını kaldırabileceğinden korkuyor.

Başbakanlık sözcüsü bir kısa mesajda, "Modi hükümeti Vatandaşlık Değişikliği Yasası'nın uygulamaya konduğunu duyurdu" dedi.

İktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) 2019 seçim manifestosuna atıfta bulunarak, "Bu, BJP'nin 2019 manifestosunun ayrılmaz bir parçasıydı. Bu, zulüm görenlerin Hindistan'da vatandaşlık bulmasının önünü açacak" dedi.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yasanın mülteciler için vatandaşlık önündeki yasal engelleri kaldıracağı ve onlarca yıldır acı çekenlere "onurlu bir yaşam" sağlayacağı belirtildi. Açıklamada, yasayla ilgili "birçok yanlış algının yayıldığı" ve uygulanmasının Kovid-19 salgını nedeniyle ertelendiği belirtildi.
"Bu karar yalnızca yıllardır zulme maruz kalan ve dünyada Hindistan dışında sığınacak yeri olmayanlar içindir" denildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN