Havalimanlarında yeni dönem başlıyor: 100 ml’den fazlası yasak

Havalimanlarında yeni dönem başlıyor: 100 ml’den fazlası yasak

Avrupa Birliği Komisyonu, C3 tarayıcılarda yaşanan teknik sorunlar nedeniyle Avrupa havalimanlarında el bagajlarında taşınabilecek sıvı miktarını yeniden 100 mililitre ile sınırlama kararı aldı. 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra getirilen bu kural, 2019'da gevşetilmişti, ancak şimdi yeniden yürürlüğe girdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun aldığı yeni karar uyarınca, Avrupa genelindeki tüm havalimanlarında el bagajlarında taşınabilecek sıvı miktarı yeniden 100 mililitre (ml) ile sınırlandırıldı. Bu karar, 1 Eylül Pazar gününden itibaren AB ülkeleri ve İngiltere'deki havalimanlarında uygulamaya konulacak. Artık yolcular, 100 ml'den fazla su, meşrubat, parfüm gibi sıvı içeren ambalajları el bagajlarında taşıyarak uçağa binemeyecekler.

GEÇİCİ UYGULAMA BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR

AB Komisyonu tarafından geçici bir önlem olarak açıklanan bu yeni sıvı kısıtlamasının ne kadar süreceği ise henüz bilinmiyor. Başta Amsterdam ve Roma gibi büyük havalimanları olmak üzere, Avrupa'nın birçok havalimanında 2019'dan bu yana yarım litrelik içme suyu, kontakt lens solüsyonu veya büyük bir parfüm şişesi gibi sıvı ürünlerin el bagajında taşınmasına izin veriliyordu. Ancak bu yeni karar, yolcuların el bagajlarındaki sıvı taşıma özgürlüğünü kısıtlıyor.

TARAYICILARIN GÜVENİLİRLİĞİ TARTIŞILIYOR

Bu kısıtlamanın geri getirilmesinin ardında, BT X ışını teknolojisini kullanan ve "C3 tarayıcı" olarak bilinen modern güvenlik cihazlarındaki bazı teknik sorunlar yatıyor. AB Komisyonu, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, son nesil C3 tarayıcıların 330 ml'den fazla sıvı içeren kapların kontrolü konusunda yeterince güvenilir olmadığını belirledi. Bu nedenle, sıvı patlayıcıların belirlenmesinde etkili olmayan eski tip X-Ray cihazlarının kullanılmasına karar verildi.

100 ML ALTINDAKİ SIVILAR TAŞINABİLECEK

Yeni düzenlemeye göre, yolcular 100 ml veya daha az sıvı içeren kapları, açılıp kapanabilir şeffaf plastik poşetlerde taşıyarak güvenlik kontrolünden geçirebilecekler. Bebek mamaları, ilaçlar ve tıbbi sertifikası bulunan diyet mamaları da bu kuralların dışında tutulacak ve el bagajında taşınabilecek.

SIVI KISITLAMALARININ TARİHÇESİ

11 Eylül 2001'de ABD'de gerçekleşen terör saldırılarının ardından, havalimanlarındaki güvenlik önlemleri artırıldı ve 2006 yılında el bagajlarında taşınabilecek sıvı miktarı 100 ml ile sınırlandırıldı. Ancak C3 tarayıcıların kullanıma girmesiyle, 2019 yılından itibaren bu kural birçok havalimanında gevşetilmişti. Şimdi ise bu kısıtlamalar yeniden yürürlüğe giriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN