Sudan'da, ülkenin fiili yöneticisi Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el-Burhan ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Dagolo Hamidti arasında süren çatışmalar üçüncü haftasında. Ateşkese rağmen başkent Hartum'da hava saldırıları düzenlenirken çatışmaların arasında kalan binlerce Sudanlı tahliye için bekliyor.
Sudan’da, orduyla, paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında üçüncü haftaya giren çatışmalarda, başkent Hartum'da hava saldırıları düzenlendi. Ordu, saldırılarda Hızlı Destek Kuvvetleri'nin hakim olduğu bölgelerin hedef aldığını duyurdu.
Taraflar, ateşkesin uzatılmasında anlaştıklarını duyurmalarına karşın, çatışmalar şiddetlendi. Hartum’da çok sayıda sivil, tahliye için bekliyor.
Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Pazartesi gününün ilk saatlerinde 124 kişinin daha uçakla tahliye edilerek Ankara’ya getirildiğini duyurdu.
Sudan'ın Kızıldeniz’e açılan büyük limanı da tahliye çalışmalarının merkezlerinden biri.
Buradaki tahliye operasyonunu takip eden BBC muhabiri Lyse Doucet, Port Sudan kentinin krizin kritik noktalarından biri haline geldiğini bildiriyor. Doucet, Suudi Arabistan’ın Cidde limanından çıkan bir tahliye gemisi ile Sudan’a ulaşanları izledi.
Hartum’dan kaçan sivillerle dolu alan liman kentinde Suudi savaş gemileriyle 100 farklı ülkeden en az 5 bin kişi tahliye edildi.
15 Nisan’da başlayan çatışmalarda en az 500 kişi hayatını kaybettiği bildiriliyor. Ancak gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğu sanılıyor. Milyonlarca insan Hartum’da çatışan güçlerin arasında mahsur kaldı.
Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile orduyla savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı ve "Hemedti" lakaplı Orgeneral Mohamed Hamdan Dagalo, 100 bin üyesi paramiliter gücün milislerinin orduya katılımında görüş ayrılığı yaşadı.
İki general insani yardıma izin verebilmek için ateşkes yapmak üzere anlaşmıştı. Ancak ateşkes korunabilmiş değil.
BBC’nin Kenya’daki muhabiri Paul Adams, ordu güçlerinin, paramiliter kuvvetleri başkentten çıkarmakta zorlandığını aktarıyor.
Adams, RSF güçlerinin, ordunun tüm ateş gücüne karşın bir şehir savaşı için daha uygun konumda olduğunu bildiriyor. Pazar günü ateşkesin uzatıldığı açıklaması öncesi ordu, RSF güçlerine hava saldırıları düzenledi.
Başkentte mahsur kalan bir akademisyen olan Hamid Halafallah, bombalamanın kaldıkları binaya yaklaştığı anlarda, pencerelerden uzak bir noktada toplandıklarını anlatıyor.
Halafallah, bomba seslerinin uzaklaştığı saatlerde ise çok riskli olmasına karşın gıda ihtiyacı için dışarı çıktıklarını anlatıyor.
Tıbbi malzeme içeren bir kargo taşıyan ilk yardım uçağı ülkeye inebildi. Kızıl Haç tarafından planlanan uçuş Port Sudan kentine gerçekleşti. Örgüt Hartum’a yardım ulaştırabilmek için, güvenlik garantisine ihtiyaç duyduklarını kaydediyor.
ÇATIŞMALARIN ARKA PLANI
Başkent Hartum'da 15 Nisan'da her iki tarafın liderleri arasında Sudan'ın nasıl yönetilmesi gerektiği ve ve sivil yönetime geçiş süreci konusunda çıkan anlaşmazlıkların ardından sokak çatışmaları patlak verdi.
Ana anlaşmazlık noktalarından biri, 100 bin kişilik RSF'yi orduya dahil etme planları ve daha sonra yeni gücü kimin yöneteceği.
Çatışmalar, RSF üyelerinin ülke çapında yeniden konuşlandırılması nedeniyle günlerce süren gerilimin ardından başladı. Ordu bu adımı bir tehdit olarak görüyordu.
Sudan’da Ordu ve HDK 72 saatlik yeni ateşkes ilan etti
Sudan’da bilanço artıyor: Çatışmaların mağduru halktan barış çağrısı
Sudan’ın eski başbakanı Hamdok’tan korkutan uyarı: Suriye ve Libya’dan daha beter olabiliriz