Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkeyi Kuzey Kore'den gelen tehditlerden koruma iddiasıyla sıkıyönetim ilan etti. Yoon, "Devlet karşıtı unsurları ortadan kaldırmayı" amaçladığını öne sürerken muhalefetten sıkıyönetim kararına oy birliğiyle ret geldi. Sıkıyönetim, parlamentoda 190'a karşı sıfır oyla geçersiz sayıldı. Demokrat Parti lideri Lee Jae-myung, sıkıyönetim kararını uygulayan ordu ve güvenlik güçlerinin vatana ihanetle yargılanacağını belirtti.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını iddia ederek ülkede "sıkıyönetim" ilan etti. Muhalefetin sert şekilde karşı çıktığı karar, parlamentoda yapılan oylamayla yok sayıldı. Hükümete yakın Yonhap haber ajansına göre, Güney Kore ordusu parlamentonun ve “toplumsal karışıklığa” neden olabilecek diğer siyasi toplantıların askıya alınacağını duyurdu. Ülkede 1979'dan bu yana ilk kez acil sıkıyönetim ilan edildi.
Hükümete yakın Yonhap haber ajansına göre muhalefetteki Demokrat Parti, parlamentoda görüşülen 'azaltılmış' bütçe tasarısını reddetti. Ayrıca devlet denetçisi ve başsavcı hakkında 'görevlerini kötüye kullanma' suçlamasıyla bir önerge sundu. Sıkıyönetim kararı bu gelişmelerin ardından geldi.
Yoon, 2022'de göreve geldiğinden bu yana muhalefetin kontrolündeki parlamentoda kararlarını geçirmekte zorlanıyor.
YOON'UN EŞİYLE İLGİLİ YOLSUZLUK İDDİALARI
Öte yandan Cumhurbaşkanı Yoon'un eşi, yolsuzluk ve nüfuz ticareti gibi bir dizi suçlama ile karşı karşıya. Muhalefetin, Başkan'ın eşine karşı özel bir soruşturma başlatmak için çaba gösterdiği biliniyor.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol
MUHALEFET LİDERİ: YAPTIĞINIZIN BİR BEDELİ OLACAK
Demokrat Parti’nin lideri Lee Jae-myung, Başkan Yoon'un sıkıyönetim kararının ardından vatandaşları Meclis'e çağırdı. Lee Jae-myung “Tanklar, zırhlı personel taşıyıcılar, silahlı ve bıçaklı askerler ülkeyi yönetecek. Kore Cumhuriyeti ekonomisi geri dönüşü olmayacak şekilde çökecek." uyarısını yaptı.
Lee Jae-myung, kararı uygulayan ordu ve güvenlik güçlerinin vatana ihanetle yargılanacağını belirterek "Yaptığınızın bir bedeli olacağını bilin; sizleri sadece mahkemeler ve hapishaneler bekliyor." ifadelerini kullandı.
BAŞKAN'IN KENDİ PARTİSİNDEN DE TEPKİ GELDİ
İktidardaki muhafazakar Halk Gücü Partisi'ne üye olan Yoon'un bu hamlesini kendi partisi de onaylamadı. Parti lideri Han Dong-hoon, "halkla birlikte sıkıyönetim ilanına karşı çıkacağını" belirtti, "Başkanın sıkıyönetim ilan etmesi yanlıştır." açıklamasını yaptı.
ORDU, BAŞKANDAN AKSİNE EMİR GELMEDİKÇE GERİ ÇEKİLMEYECEĞİNİ AÇIKLADI
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Park An-su, sıkıyönetim komutanı olarak atandı.
Park, “Ulusal Meclis, bölgesel meclisler, siyasi partiler, siyasi örgütlerin kurulması, mitingler ve protestolarla ilgili olanlar da dahil olmak üzere tüm siyasi faaliyetler yasaklanmıştır.” dedi.
Ordu, Devlet Başkanı'ndan aksi karar gelmediği müddetçe sokaktan çekilmeyeceğini açıkladı. Ülkede ordu komutanı yasa gereği savunma bakanı tarafından denetleniyor ancak ülke genelinde sıkıyönetim ilan edildiğinde cumhurbaşkanının denetimine tabi oluyor.
Lee Jae-myung
SIKIYÖNETİM KARARI İPTAL EDİLDİ
Ulusal Meclis Başkanı Woo Won-sik, parlamentoya sıkıyönetimin kaldırılmasını talep eden bir karar tasarısı sundu. Toplam 300 milletvekili içinde hazır bulunan 190 milletvekilinin tamamı tasarının lehine oy kullandı. Devlet Başkanı'nın sıkıyönetim kararı, parlamentoda 190'a karşı sıfır oyla geçersiz sayıldı.
Anayasaya göre parlamento çoğunluğunun talep etmesi durumunda sıkıyönetim kaldırılmak zorunda ancak Cumhurbaşkanı Yoon, Meclis'in kararına rağmen sıkıyönetimi henüz kaldırmadı.
ABD'den Güney Kore'deki sıkıyönetim açıklaması: Gelişmeleri yakından izliyoruz
GREVDEKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA İŞE DÖNME TALİMATI
Yonhap'ın aktardığına göre ordu tarafından yayımlanan kararnamede tüm medya ve yayıncıların kontrol altına alındığı belirtildi, grevdeki stajyer doktorların da 48 saat içinde derhal işe dönmeleri emredildi.
Ülkede binlerce doktor, hükümetin tıp fakültelerindeki öğrenci sayısını artırma planları nedeniyle aylardır grev yapıyor.
BAKANLAR KURULU, SIKIYÖNETİMİ SONLANDIRMA KARARINI ONAYLADI
Bakanlar Kurulu, yaklaşık 6 saattir yürürlükte olan sıkıyönetim uygulamasını resmen sona erdirecek önerge için oy kullandı. Yerel saatle sabah 04.30'da sıkıyönetimin kaldırılmasına ilişkin önerge onaylandı ve uygulama resmen yürürlükten kaldırıldı.
Muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını ileri sürerek ülkede sıkıyönetim ilan eden Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol sonunda geri adım attı
Ulusal Meclis'teki oylamanın ardından sıkıyönetimi sonlandırma kararı aldığını açıklayan Yoon, sıkıyönetimi uygulamak üzere görevlendirilmiş askeri birliklerin meclis yerleşkesinden çekildiğini söylemişti.
Muhalifler, ülkede bir savaş ve kriz ortamının olmadığını, Yoon'un sıkıyönetimin ilanının arkasında da hakkındaki yolsuzluk iddialarının bulunduğunu belirtiyor.