Güney Kore'de greve direnen doktorlara yeni uygulama

Güney Kore'de greve direnen doktorlara yeni uygulama

Güney Kore'de grev kararı alan doktorlar ve hükümet arasında sular durulmuyor. Hükümet bugün doktorlar için bir yardım hattı açtı. Sağlık Bakanı, bu hattın, sağlık reformu planları konusunda kitlesel greve katılmamayı seçmeleri halinde taciz veya akran baskısıyla karşı karşıya kalan doktorları desteklemeyi amaçladığını söyledi.

Güney Kore hükümeti bugün doktorlar için bir yardım hattı açtı. Sağlık Bakanı, bu hattın, sağlık reformu planları konusunda kitlesel greve katılmamayı seçmeleri halinde taciz veya akran baskısıyla karşı karşıya kalan doktorları desteklemeyi amaçladığını söyledi.

Reuters’ta yer alan habere göre Sağlık Bakanı Cho Kyoo-hong, tıp fakültesi öğrenci sayısının artırılmasını da içeren reformların, görevlerinden ayrılan yaklaşık 12 bin stajyerin temel talebi olan stajyer ve asistan doktorların çalışma koşullarına faydalı olduğunu savundu.

'HÜKÜMET DOKTORLAR İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALACAKTIR'

Cho, bazı genç doktorları greve katılmamaya karar veren veya işe dönmeyi ümit eden stajyerleri taciz etmekle suçladı. Doktorların eylemlerini izleyen bir hükümet toplantısında yardım hattına atıfta bulunarak, "Hükümet, stajyer doktorların endişe etmeden işlerine dönebilmeleri ve hastaların yanında kalabilmeleri için gerekli önlemleri alacaktır" dedi.

Bu hamlenin, üç haftalık grevin sona erdiğine dair çok az işaretin olduğu ve bazı tıp profesörlerinin de istifalarını sunarak protestoya katılma tehdidinde bulunduğu sırada gelmesi dikkat çekti.

Cho, dün itibarıyla görevlerinden ayrılan 5 bin 556 doktora, eylemlerini haklı göstermemeleri halinde yetkililerin tıbbi lisanslarını askıya almaya başlayacaklarını belirten önceden bildirimler gönderildiğini söyledi.

Anlaşmazlığa katılan doktorlar, 2025'ten itibaren yıllık tıp fakültesi kabullerini 2 bin kişi artırma planını özellikle yüksek sesle protesto ederken, bunun tıp eğitiminin kalitesini kötüleştireceğini ve ücret ve çalışma koşullarını iyileştirmek için çok az şey yapacağını söyledi.

BEYİN GÖÇÜ ENDİŞELERİ ARTIYOR

Hükümet, reform paketinin temel alanlardaki doktorların maaşlarını iyileştirme ve büyük şehirlerin dışında uygun tıbbi hizmetlerin sunulmasını sağlama planlarını içerdiğini söylüyor.

Her ne kadar eleştirmenler Başkan Yoon Suk Yeol'u Nisan ayında yapılacak parlamento seçimleri öncesinde siyasi kazanımlar elde etmek için tıbbi reformlar konusunda kavga çıkarmakla suçlasa da, doktor sayısının artırılması güçlü bir halk desteğine sahip.

Chung, pek çok stajyer doktorun ciddi olarak yurt dışında çalışmayı, Amerika Birleşik Devletleri'ne, Avrupa'ya veya başka bir yere gitmeyi düşündüğünü ve bu durumun beyin göçüyle ilgili endişelere yol açtığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN