Güney Kore Parlamentosu, Devlet Başkanı vekili olarak görev yapan Başbakan Han Duck-soo'yu "Anayasa Mahkemesi'ndeki boşlukları doldurmak amacıyla üç yargıcı derhal atamadığı ve parlamento tarafından azledilen Yoon Suk-Yeol'un sıkıyönetim uygulamasına karıştığı" gerekçesiyle görevden aldı. Han'ın görevden alınmasının ardından Güney Kore yasalarına göre Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok devlet başkanlığı görevini vekaleten üstlenecek.
Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un kısa süreli sıkıyönetim ilan etmesi nedeniyle 14 Aralık'ta görevden alınması ve yetkilerinin askıya alınmasından bu yana devlet başkanlığı görevini vekaleten yürütüyordu. Azledilen Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol’un iktidardaki Halkın Gücü Partisi oylamanın geçersiz olduğunu savunurken, Han’ın azil önergesi 300 koltuklu parlamentoda 192 milletvekilinin lehte oy kullanmasıyla birlikte kabul edildi. Han, Ulusal Meclis’te yapılan oylamanın ardından yaptığı açıklamada, Ulusal Meclis'in kararına saygı duyduğunu söyledi.
Ana muhalefette bulunan Demokrat Partisi (DP), Han'ın Anayasa Mahkemesi'ndeki üç boş koltuğu doldurmak için üç yargıcı derhal atamaması üzerine Han’ın azledilmesi için dün önerge sunmuştu. DP kontrolündeki parlamento Anayasa Mahkemesi'ndeki boşukları doldurması için üç adayı desteklemişti, ancak Han, atamalar üzerinde iki partinin mutabakatı olmadıkça onları resmen atamayacağını ifade etmişti.
DP, Yoon'un görevden alınması için yargıç atamayı reddetmesi, Yoon'un sıkıyönetim uygulamasına karışması ve Yoon’un eşi Kim Keon Hee'yi hedef alan iki özel danışmanlık yasasını yayınlamayı reddetmesinin de bulunduğu beş neden sıraladı.
Han, görevden alınma kararı kendisine iletilir iletilmez görevinden uzaklaştırılacak ve Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok, hem devlet başkanı vekili hem de başbakan vekili olarak görev yapacak.
NELER OLMUŞTU?
Yoon, 3 Aralık'ta sıkıyönetim ilan etmiş, bu karar 6 saat sonra Ulusal Mecliste yapılan oylamayla yürürlükten kaldırılmıştı. ''Sıkıyönetim ilan ederek Anayasa ve diğer yasaları ihlal etmekle'' suçlanan Yoon, 14 Aralık’ta Ulusal Mecliste yapılan oylama ile azledilmişti.
Azil sürecine ilişkin kanıtları dinleyip değerlendirdikten sonra Anayasa Mahkemesi’nin 9 üyeden 6'sı azil kararını onaylarsa Devlet Başkanı Yoon görevden alınacak. Ancak üç yargıç kısa süre önce emekli olduğu ve henüz yerlerine yenileri atanmadığı için Yoon'un davasında yargılamanın devam edip edemeyeceği konusunda soru işaretleri vardı. Muhalefet partileri Anayasa Mahkemesi'ndeki boş koltukların derhal doldurulması gerektiğine dair çağrıda bulunmuştu.
Tüm yönleriyle Güney Kore'deki darbe girişimi... 'Her şey 155 dakikada oldu bitti!'