Gazze'deki katliam sürerken onay geldi: ABD'den İsrail'e 20 milyar dolarlık silah satışı

Gazze'deki katliam sürerken onay geldi: ABD'den İsrail'e 20 milyar dolarlık silah satışı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de düzenlediği saldırılarla katliama devam eden İsrail'e 20 milyar dolarlık silah satışını onayladı. Söz konusu satış, F-15 savaş uçakları ve gelişmiş hava-hava füzeleri dahil olmak üzere çeşitli askeri teçhizatı içeriyor. Dışişleri Bakanlığı, satışla hakkında yaptığı bir açıklamada, "İsrail'in güçlü, hazır bir öz savunma yeteneği geliştirmesine ve sürdürmesine yardımcı olmak ABD ulusal çıkarları açısından hayati önem taşımaktadır" ifadelerine yer verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Hamas arasında yapılması planlanan ateşkes görüşmelerinin başlamasından iki gün önce, İsrail'e çok sayıda savaş uçağı ve gelişmiş hava-hava füzesi de dahil olmak üzere 20 milyar dolarlık silah satışını onayladığını duyurdu.

Nisan ayından beri beklenen ve İsrail'in daha geniş bir Orta Doğu savaşına dahil olabileceğine dair endişelerin arttığı bir dönemde gelen bu satış, Kongre'ye bildirildi.

Paket, 50 adede kadar F-15 savaş uçağı, 30 adede kadar Gelişmiş Orta Menzilli hava-hava füzesi, taktik araçlar ve büyük miktarda tank ve yüksek patlayıcılı havan mermilerini içeriyor. Ancak silahların İsrail'e hemen ulaşması beklenmiyor; teslimat tarihleri ​​2026 ile 2029 arasında değişiyor.

Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi CBS News'e verdiği demeçte, İsrail'in uzun vadeli savunma kapasitesini korumak ve geliştirmek amacıyla gönderildiği, çoğu öğenin birkaç yıl içinde kademeli olarak teslim edileceğini söyledi. Yetkili, örneğin F-15'lerin Boeing tarafından üretileceğini ve tam olarak teslim edilmesinin en az on yıl süreceğini belirtti.

"İSRAİL'İN GÜÇLÜ BİR ÖZ SAVUNMA GELİŞTİRMESİ ABD İÇİN HAYATİ"

Dışişleri Bakanlığı, satışla hakkında yaptığı bir açıklamada, "ABD, İsrail'in güvenliğine bağlıdır, İsrail'in güçlü, hazır bir öz savunma yeteneği geliştirmesine ve sürdürmesine yardımcı olmak ABD ulusal çıkarları açısından hayati önem taşımaktadır. Önerilen bu satış bu hedeflerle tutarlıdır" ifadelerine yer verdi.

Biden yönetimi, İsrail'e verdiği sürekli desteği, Gazze'deki yüksek sivil ölümleri nedeniyle yasa koyucular ve ABD kamuoyundan gelen askeri desteği azaltma çağrılarının artmasıyla dengelemek zorunda kaldı. İsrail'in Gazze'deki yoğun nüfuslu sivil bölgelerine devam eden hava saldırıları sırasında 2 bin poundluk bir silah teslimatını kısıtladı.

Sözleşmeler yalnızca Boeing tarafından üretilecek 50 yeni uçağın satışını kapsamayacak. Ayrıca İsrail'in mevcut iki düzine F-15 savaş uçağı filosunu yeni motorlar ve radarlarla değiştirmesi için yükseltme kitleri ve diğer yükseltmeler de içerecek. Jetler, 20 milyar dolarlık satışın 18 milyar dolarından fazlasını oluşturuyor.

HAMAS MÜZAKERELERE KATILMAYACAĞINI AÇIKLADI

Satış, ABD, Mısır ve Katar tarafından koordine edilen ateşkes görüşmelerinden önce gerçekleşti. Bir Hamas temsilcisi Salı günü CBS News'e, müzakerecilerden İsrail'in Hamas'ın 2 Temmuz teklifi temelinde çalışmaya söz vereceğine dair güvence almadıkları için müzakerelere Hamas'ın katılmayacağını söyledi.

Hamas'ın Lübnan temsilcisi Ahmed Abdul Hadi, CBS News'e yaptığı açıklamada, "Halkımıza karşı sorumluluğumuz, savaş ve işgalin halkımıza karşı işlediği katliamları ve kıtlığı durdurmaktır, bu nedenle bir anlaşmaya varma konusunda ciddiyiz" dedi.

Silah satışı, Netanyahu'nun ABD'nin İsrail'in Gazze'deki savaş için silah teslimatlarını askıya aldığı yönündeki iddialarının Biden yönetiminin reddetmesiden haftalar sonra gerçekleşti.

Netanyahu, 23 Haziran'da Kabine'ye, yaklaşık dört ay önce hangi silahlardan bahsettiğini belirtmeden ABD silahlarında "dramatik bir düşüş" olduğun söylemişti. Bu açıklamalar, Amerikan yetkililerine teslimatları hızlandırma çağrılarının haftalarca sonuçsuz kaldığını iddia ettiği bir videoyu İngilizce olarak yayımlamasından sadece birkaç gün sonra geldi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN