Gazze'deki insanlık suçunu gönüllü Türk doktorlar anlattı: Ya bombayla ölüm ya susuzlukla

Gazze'deki insanlık suçunu gönüllü Türk doktorlar anlattı: Ya bombayla ölüm ya susuzlukla

Gazze’ye soykırıma devam eden İsrail, bölgedeki altyapı sistemlerini hedef alarak su krizine de neden oluyor. Bölgede yaşanan vahşeti KARAR’a aktaran Yeryüzü Doktoları, temiz suya erişimin neredeyse imkânsız olduğu çoğu çocuk olmak üzere binlerce kişide uyuz, ishal, su çiçeği ve cilt hastalıkları vakalarının tespit edildiğini söyledi. Sağlık sisteminin yüzde 60 hizmet dışı kaldığını ifade ederek, yaralıların tedavi edilemediğini belirtti.

İsrail, Gazze’ye düzenlediği saldırılarla sadece katliam yapmıyor, altyapı sistemlerini de tamamen yok ediyor. Gazze’de elektrik santralleri, su ve kanalizasyon şebekeleri bombardımanlardan etkileniyor. Bu da sivillerin gündelik ihtiyaçlarını karşılamasını, temiz gıda ve suya erişimini zorlaştırıyor. Temiz su ve gıdaya erişimin kısıtlanması, Gazze'lileri savaş bitse bile uzun yıllar sürecek sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakabilir. 2015 yılından beri Gazze’de bulunan ve 7 Ekim 2023’te başlayan saldırılar sonrasında Filistinlilerin yardımına koşan Yeryüzü Doktorları ekibi, bölgede yaşanan son gelişmeleri KARAR’a anlattı. Ekibin Kurumsal İletişim Müdürü Sevdanur Onat, yaklaşık 2 milyon kişinin yani Gazze nüfusunun yüzde 95’inin, yüksek düzeyde akut gıda sıkıntısı yaşadığını söyledi. Onat, nüfusun sürekli yerinden edilmesi, tıbbi malzeme eksiklikleri ve su kalitesinin düşmesi gibi faktörlerin, çocuk felci de dahil olmak üzere aşıyla önlenebilir hastalıkların riskini artırdığını belirtti.

SU ŞEBEKESİ SİSTEMİ YOK EDİLDİ

Beyt Lahiya Belediyesi tarafından yapılan açıklamayı da paylaşan Onat, Gazze’nin kuzeyindeki su ve kanalizasyon şebekelerinin yüzde 50’sinin, 200 kilometrelik su şebekesi ve 100 kilometrelik kanalizasyon sisteminin bombardımanlar sonucu kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Su krizinin diğer önemli sebebinin de kanalizasyon pompa istasyonları ile atık su arıtma tesislerinin yakıt sıkıntısı nedeniyle devre dışı kalması olduğunu belirten Onat, bu durumun sebebini atıkların; kampları, geçici barınakları ve kamusal alanları kirletmesiyle açıklıyor. Temiz suya erişimin zorlaşmasıyla Gazze’de enkazların, yıkıntıların arasında yaşamak zorunda olan milyonlarca Gazzeli için hijyen büyük sorun. Bu da bölgede ciddi salgın hastalıkların yayılmasına sebep oluyor. Öte yandan temiz içme suyuna erişimin zorluğu da yine ciddi enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Temiz su eksikliğinin, salgın hastalıkları hızlandırdığını belirten Onat, bu durumun bölgede enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskinin arttığını söyledi.

BİLİNMEYEN HASTALIKLAR ÇIKTI

Onat, gıda eksikliği ve gündemdeki su krizi nedeniyle bölgede görülen hastalıkları şu şekilde sıraladı: “Her geçen gün kötüleşen ortamda daha önce karşılaşmadığımız bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden oldu. Şiddetli deri enfeksiyonları ve impetigo, tekrarlayan gastroenterit (bağırsak zarının ve midenin iltihaplanması), Hepatit A ve ensefalit (beyin iltihabı) ile menenjit gibi merkezi sinir sistemi enfeksiyonları görülüyor. Çoğu çocuk olmak üzere her gün yüzlerce kişide uyuz, ishal, suçiçeği ve cilt hastalıkları vakaları tespit ediliyor. Ayrıca yetersiz beslenme ve açlık nedeniyle çocuklarda malnütrisyon görülürken en yaygın ve kaydedilen vakaların başında Hepatit A ve impetigo geliyor.” Onat, hamile kadınların, açlık, kısıtlı sağlık erişimi ve bulaşıcı hastalıkların yaygın olduğu bölgelerde doğum yaptığını da belirtti. Onat, mevcut koşulların devam etmesi durumunda kolera gibi büyük çaplı salgınların baş gösterebileceği uyarısında bulundu ve şu ana kadar kolera vakası rapor edilmemiş olsa da, temiz suya erişimin sağlanamaması nedeniyle bu tehlikenin yakın olduğu söyledi.

540 BİN GAZZELİYE YARDIM ELİ UZATTI

Gazze’de bölge halkıyla beraber sağlık çalışanları da ölümle burun buruna yaşıyor. Yeryüzü Doktorları, klinik ve idari ofislerinin bombardımanlarda yıkılmasına rağmen Filistin halkıyla dayanışmalarını 2015’ten bu yana sürdürüyorlar. Bugüne dek 540 bin Gazzeliye ulaşan Yeryüzü Doktorları, hem sağlıkçı ekibiyle hastanelerde hasta ve yaralılara hizmet veriyor hem de savaş mağduru Filistinlilere gıda paketleri, sıcak yemek ve ekmek dağıtımıyla gıda desteği sunuyorlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN