Gazze’de 25 yıl sonra ilk çocuk felci vakası: İnsani arayı geciktirmek virüsün yayılma riskini arttırıyor

Gazze’de 25 yıl sonra ilk çocuk felci vakası: İnsani arayı geciktirmek virüsün yayılma riskini arttırıyor

Dünya Sağlık Örgütü, 25 yıl sonra ilk defa çocuk felci vakasının görüldüğünü açıkladı. UNRWA, Gazze Şeridi'nde tespit edilen ilk çocuk felci vakasının ardından aşıların bir an önce bölgeye ulaştırılması ve etkili bir aşılamanın sağlanabilmesi için 10 yaş altındaki tüm çocukların aşılanması gerektiğini duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail’in Gazze’deki saldırılarının ardından bölgede 25 yıl aradan sonra çocuk felci vakasının tespit edildiğini duyurdu. DSÖ’nün açıklamasına göre, 10 aylık aşısız bir bebekte Tip 2 çocuk felci virüsü nedeniyle felç gelişti. Tip 2 virüsünün, diğer türlere kıyasla çok daha tehlikeli olduğu ve son yıllarda ciddi salgınlara yol açtığı belirtiliyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı, 16 Ağustos’ta Gazze Şeridi’nde ilk çocuk felci vakasının ortaya çıktığını duyurmuştu. Sağlık Bakanı Macid Ebu Ramazan, “Gazze Şeridi’nde tespit edilen çocuk felci vakası, henüz tespit edilmemiş yüzlerce vakanın var olabileceğini gösteriyor” açıklamasında bulundu. Ebu Ramazan, virüsle bulaşan her 200 vakadan birinin çocuk felci benzeri semptomlar gösterdiğini ifade etti.

DSÖ, Gazze’deki çocuk felci vakasıyla ilgili yaptığı açıklamada, bu durumun derin endişe yarattığını belirtti. İncelemeler sonucunda, virüsün haziran ayında Gazze’nin atık suyundan toplanan çevresel örneklerle bağlantılı olduğu doğrulandı. Çocuk felci virüsünün “tip iki” türünün, son yıllarda ciddi salgınlara yol açtığı uyarısında bulunuldu.

AŞI KAMPANYASI BAŞLATILDI

Gazze Sağlık Bakanlığı, çocuk felcine karşı aşı kampanyasına başladıklarını ve gerekli malzemelerin bölgeye giriş yaptığını duyurdu. Ancak, aşı kampanyasının etkili olabilmesi için bölgede ateşkes sağlanması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, “Temiz su ve hijyen malzemelerinin eksikliği, yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı çadır bölgelerinde kanalizasyon sularının yayılması gibi sorunlar göz önüne alındığında, sağlıklı bir ortam olmadan aşı kampanyası tek başına etkili olmayacaktır” ifadelerine yer verildi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze’deki aşı kampanyasının etkili olabilmesi için 10 yaş altındaki tüm çocukların aşılanması gerektiğini belirtti. UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, “Çocuk felci virüsü Filistinli ve İsrailli çocuklar arasında ayrım yapmayacak. Aşıların Gazze’ye getirilmesi ve soğuk zincirle muhafaza edilmesi yeterli değil. Etkili olması için, 10 yaş altındaki her çocuğun aşılanması şart” uyarısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN