Filistin-İsrail savaşında sekizinci gün: Dakika dakika son gelişmeler

Filistin-İsrail savaşında sekizinci gün: Dakika dakika son gelişmeler

İsrail ile Hamas arasında başlayan savaş sekizinci gününe girdi. İsrail'in, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilere tahliye çağrısı yapmasının ardından kara harekatı da başladı. İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 315 artarak, 2 bin 215 oldu.

Orta Doğu, binlerce sivilin katledildiği bir savaşa sahne olurken, tüm dünyanın endişeyle takip ettiği İsrail-Hamas savaşı sekizinci gününe girdi. İsrail'in, Gazze'nin kuzeyinde yaşayan 1 milyonu aşkın sivilin 24 saat içinde güney Gazze'ye gitmesini dayatmasının ardından, Gazze'ye yönelik kara harekatı da başladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Jonathan Conricus, sabahın ilk saatlerinde verdiği harekat hakkındaki brifingde "Amacımız çok açık. Bu savaşın nihai amacı Hamas'ı ve askeri kabiliyetlerini ortadan kaldırmak ve durumu temelden değiştirmektir; böylece Hamas bir daha asla İsrailli sivillere ya da askerlere zarar veremeyecektir" dedi.

İsrail ordusu, 8. günün ilk saatlerinde, "bir insansız hava aracının ülkeye sızmaya çalışmasına karşılık Hizbullah'a ait bir hedefi vurduğunu" duyurdu. İsrail'in, denizden düzenlediği saldırıların Gazze sahilini vurduğu ve bir mülteci kampında çatışma çıktığı da bildirildi.

1-006.jpg

Bunun yanında günlerdir süren hava saldırıları da gece boyu devam etti. İsrail uçakları, gece saatlerinde Cebaliya Mülteci Kampı ile Meşru Beyt Lahiya'yı da yoğun bombardımana tuttu. Saldırılarda onlarca Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı ifade edildi ancak net rakama ilişkin bilgi verilmedi.

16.29: Gazze'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in son 24 saat içerisindeki saldırılarında, tutukları esirlerden 9'unun öldüğünü duyurdu.

15.56: İsrail saldırıları sebebiyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan Filistinliler İsrail savaş uçaklarının hedefi oldu. Yerinden edilmiş Filistinlilerin oluşturduğu konvoy 'güvenli geçiş alanı' olarak ilan edilmişti. Bu bölgeye düzenlenen saldırıda 70 sivil katledildi.

15.35: Günde bin ila bin 200 kişiye ücretsiz hizmet veren Gazze Şeridi'ndeki Ürdün sahra hastanesi, İsrail'in saldırıları ve oraya giden yolların kesilmesi nedeniyle hizmet dışı kaldı.

14.34: Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Kahire'deki görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, "Taraflar Gazze halkının aç bırakılma, yerinden edilme gibi toplu cezalandırma politikalarına maruz kalmamasını, insani yardıma güvenli ve acil erişiminin sağlanması gerektiğini vurguladı" ifadelerine yer verildi.

14.06: İsrail ve Hamas arasında yaşanan çatışmalar sonrası Gazze’ye yönelik kara harekatı öncesi yeni bir cephe daha açıldı. Sınıra yığınak yapan İsrail, 8. cepheyi de Mavki’im bölgesinde açtı.

14.00: Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada Gazze şeridinde suların tükendiği duyurulurken, 2 milyondan fazla kişinin risk altında olduğu belirtildi.

12.21: Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail'in Hizbullah'a yönelik provokatif saldırılarını durdurması gerektiğini söyleyerek, "Çünkü Lübnan savaşa girmek istemiyor" ifadesini kullandı.

12.18: İsrail, kara harekatı için Gazze sınırına sevkiyatını arttırdı, yüzlerce tank ve kara birliği sınırda bekliyor.

12.11: İsrail'in Gazze saldırılarında ölenlerin sayısı 315 artarak, 2 bin 215 oldu.

11.25: ABD'nin İsrail'den Gazze'ye düzenlemeyi planladığı kara harekatını bölgedeki sivillerin tahliyesi için insani koridor oluşturuluncaya kadar ertelemesini istediği ifade edildi.

11.17: Gazzeli siviller için Türkiye'nin insani yardımlarını taşıyan üçüncü uçak, Mısır Uluslararası Ariş Havalimanı'na indi.

10.32: Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yer alan El-Avde Hastanesi Müdürü Ahmed Muhenne, İsrail ordusunun bombalamak için süre vermesine rağmen sağlık ekiplerinin hastaneyi tahliye etmeyi reddettiğini söyledi.

09.02: ABD istihbarat birimlerinin, Hamas'ın 7 Ekim'de başlayan saldırıları öncesinde Filistin-İsrail çatışması riskinin artması hakkında Biden yönetimini birden çok kez bilgilendirdiği ortaya çıktı.

08.57: İsrailli yetkililer sivillerin güneye geçişine saat 10-16 arasında izin vereceğini duyurdu.

08.32: Gazze Şeridi'nde İsrail'in hava saldırılarından kaçan 35 bin Filistinlinin Şifa Hastanesi'ne sığındığı bildirildi.

07.50: İsrail ordusu 120'den fazla kişinin Hamas tarafından esir alındığını doğruladı.

07.00: İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Jonathan Conricus "Bu savaşın nihai amacı Hamas'ı ve askeri kabiliyetlerini ortadan kaldırmak ve durumu temelden değiştirmektir" şeklinde bir brifing yayımladı.

05.47: İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın pek çok noktasına baskın düzenleyerek Filistinlilerle çatıştığı belirtildi.

05.45: Filipinler, Hamas saldırısında üçüncü Filipinlinin öldüğünü doğruladı.

05.24: İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait bir hedef vurdu.

03.16: AA, İsrail ablukası altındaki Gazze kentinde görevli haber ekibine ulaşamıyor

02.58: İsrail'in denizden düzenlediği saldırıların Gazze sahilini vurduğu bildirildi.

02.30: BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan'daki bombardımanda hayatını kaybeden Reuters kameramanı Issam Abdallah'ın ölümünün, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın Lübnan'a sıçramasının risklerini ortaya koyduğunu söyledi. Guterres, "Bugün ve her gün, bazen tehlikeli koşullarda hepimizin her gün güvendiği kritik işleri yapan dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerin yanındayız" dedi.

00.45: Rusya, İsrail'in BM kararlarını 'sistemik ihlal ettiği' bir dönemde çatışmaların yaşandığını söyledi, Ortadoğu'da "yaklaşan savaş"tan ABD'yi de sorumlu tuttu.

00.10: CNN'in aktardığına göre; ABD istihbaratı, İsrail tarafından sağlanan istihbarata dayanarak, Biden yönetimini 7 Ekim'deki saldırı konusunda uyaran toplamda üç mesaj gönderdi.

00.05: Rusya, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na ateşkes ve insani yardım öneren karar taslağı sundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN