Filipinler Güney Çin Denizi'ndeki egemenliği için harekete geçti

Filipinler Güney Çin Denizi'ndeki egemenliği için harekete geçti

Filipinler Devlet Başkanı Bongbong Marcos, tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki deniz egemenliğini savunmak amacıyla ülkenin ilk denizaltısının satın alınmasını da içeren ordunun modernizasyonunun üçüncü aşamasını onayladı. Batı Filipin Denizi Deniz Kuvvetleri Sözcüsü Roy Trinidad, "Büyük bir donanma olmayabiliriz ancak bölgesel haklarımızı ve egemenliğimizi koruyacak bir donanmaya sahip olabiliriz" dedi.

Filipinler, Güney Çin Denizi'i savunmak için denizaltı satın almayı planladığını açıkladı.

Reuters'ta yer alan habere göre Filipinler Devlet Başkanı Bongbong Marcos, tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki deniz egemenliğini savunmak amacıyla ülkenin ilk denizaltısının satın alınmasını da içeren ordunun modernizasyonunun üçüncü aşamasını onayladı.

Batı Filipin Denizi Deniz Kuvvetleri Sözcüsü Roy Trinidad bugün yaptığı açıklamada, modernizasyonun üçüncü aşamasının stratejide iç savunmadan dış savunmaya doğru bir değişimi yansıttığını söyledi.

Trinidad, "Büyük bir donanma olmayabiliriz ancak bölgesel haklarımızı ve egemenliğimizi koruyacak bir donanmaya sahip olabiliriz" dedi. Trinidad, modernizasyon planının, ülkenin ihtiyaçlarına daha uygun hale getirilmesi için revize edilen üçüncü aşamasının 2 trilyon pesoya (35,62 milyar dolar) mal olacağının tahmin edildiğini ve birkaç yıllık bir süre içinde uygulanacağını söyledi.

Duyuru, Güney Çin Denizi'ndeki toprak anlaşmazlıkları nedeniyle Çin ile gerilimin arttığı bir dönemde geldi. Filipinler, Güney Çin Denizi'nin kendi münhasır ekonomik bölgesi içindeki kısmını Batı Filipinler Denizi olarak adlandırıyor.

Trinidad, Filipinler'in kaç denizaltı almayı planladığını hemen söyleyemedi ancak "kesinlikle birden fazla" dedi. Fransa, İspanya, Kore ve İtalya'nın Filipinler'e denizaltı tedarikine ilgi gösterdiğini söyledi.

Endonezya ve Vietnam gibi Güneydoğu Asyalı komşuların halihazırda denizaltı programları var. Trinidad, ordunun modernizasyon planının birinci ve ikinci aşamasının "kara merkezli" olduğunu, üçüncü aşamanın ise Batı Filipinler Denizi'ndeki askeri yetenekleri artırmayı amaçlayacağını söyledi.

Çin, bir kısmı Filipinler, Brunei, Malezya, Tayvan, Vietnam ve Endonezya'nın da hak iddia ettiği Güney Çin Denizi'nin büyük bölümünde hak iddia ediyor. 2016 yılında uluslararası bir mahkeme, Filipinler tarafından açılan bir davaya ilişkin kararda Çin'in iddiasını geçersiz kıldı ancak Pekin bunu reddetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN