Etiyopya'da Amhara'nın kuzey bölgesinde yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan ayaklanma nedeniyle Ağustos ayında ilan edilen olağanüstü hal 4 ay daha uzatıldı. Ağustos ayından bu yana hükümet güçleri Fano milislerini şehirlerin dışına itti ancak çatışmalar küçük kasabalarda ve kırsal alanlarda devam etti.
Etiyopya Parlamentosu, Amhara'nın kuzey bölgesinde yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan ve yaygın insan hakları ihlalleriyle ilgili suçlamalara yol açan ayaklanmaya yanıt vermek amacıyla Ağustos ayında ilan edilen olağanüstü hali uzatma kararı aldı.
Reuters'ta yer alan habere göre OHAL 4 ay daha uzatıldı. Geçtiğimiz Temmuz ayında Amhara'da federal güçler ile hükümeti bölgenin güvenliğini baltalamakla suçlayan Fano adlı yerel milisler arasında çatışma çıkmıştı.
Olağanüstü hal, hükümete sokağa çıkma yasağı uygulama, insanların hareketini kısıtlama ve halka açık toplantıları yasaklama yetkisi verdi. Ağustos ayından bu yana hükümet güçleri Fano milislerini şehirlerin dışına itti ancak çatışmalar küçük kasabalarda ve kırsal alanlarda devam etti.
İÇ SAVAŞI SONA ERDİRMEK İSTEDİ
Parlamento, uzatmanın adalet bakanının talebi ve milletvekilleri arasındaki müzakereler sonrasında verildiğini söyledi.
Buradaki çatışma, Başbakan Abiy Ahmed hükümetinin Kasım 2022'de komşu Tigray bölgesinde on binlerce kişinin ölümüne yol açan iki yıllık iç savaşı sona erdirmek için bir barış anlaşmasına varmasından sonra patlak verdi.
Devlet tarafından atanan Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu (EHRC), Amhara çatışmasında çoğu hükümet güçlerine atfedilen bir dizi suiistimal iddiasını belgeledi.
Ekim ayında, hükümet güçlerinin drone saldırıları ve ev ev aramaları nedeniyle düzinelerce sivilin öldürüldüğü belirtildi.
Hükümet, Amhara'daki belirli siistimal iddialarına yanıt vermedi ancak Kasım ayında konuyla ilgili EHRC raporunun dengeden yoksun olduğunu söyledi. EHRC başkanı Daniel Bakele dün sosyal medyada yaptığı açıklamada, örgütünün uzatmanın insan hakları ve insani durum açısından sonuçları konusunda 'ciddi endişe duyduğunu' söyledi.