Dünyanın en yaşlı insanı hayata gözlerini yumdu: Hayatında görmediği olay kalmamıştı

Dünyanın en yaşlı insanı hayata gözlerini yumdu: Hayatında görmediği olay kalmamıştı

İspanya'da yaşayan Maria Branyas Morera, huzur içinde uykusunda hayatını kaybetti. 117 yıllık ömründe iki dünya savaşı, İspanyol İç Savaşı ve iki pandemiyi atlatan Morera, hayranları tarafından her zaman nazik tavsiyeleri ve yaşam dolu mesajları ile hatırlanacak.

Dünyanın en yaşlı insanı olarak bilinen İspanyol Maria Branyas Morera, 117 yaşında hayata veda etti. Ailesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Morera uykusunda, acı çekmeden ve huzur içinde yaşamını yitirdi. "Maria Branyas bizi terk etti. Onu her zaman tavsiyeleri ve nezaketi ile hatırlayacağız" ifadelerine yer verilen açıklama, ailenin sosyal medya hesabı üzerinden paylaşıldı.

Morera, son 20 yılını İspanya'nın kuzeydoğusundaki Olot kasabasında bulunan Santa Maria del Tura huzurevinde geçirmişti. Salı günü yapılan bir paylaşımda kendisini zayıf hissettiğini ifade eden Morera, "Zaman yaklaşıyor. Ağlamayın, gözyaşlarını sevmem. Ve en önemlisi, benim için üzülmeyin. Nereye gidersem gideyim mutlu olacağım" demişti.

Maria Branyas Morera, Ocak 2023'te Fransız rahibe Lucile Randon'un 118 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en yaşlı insanı olarak tescillenmişti.

ÖLÜMÜYLE ÜNVAN JAPON ITOOKA'YA GEÇTİ

Morera’nın ölümünün ardından, dünyadaki en yaşlı insan Japonya'nın Tomiko Itooka’sı oldu. 23 Mayıs 1908 doğumlu Itooka, 116 yaşında.

Branyas, 2020 yılında 113. doğum gününden birkaç hafta sonra Covid-19’a yakalanmıştı ancak huzurevindeki odasında izole edilerek virüsü tamamen atlatmıştı. Kızı Rosa Moret, annesinin uzun ömrünü genetik faktörlere bağlamıştı. 2023 yılında Katalan televizyonuna yaptığı açıklamada Moret, "Annem hiç hastaneye gitmedi, kemik kırmadı, ağrısı yok, gayet iyi" demişti.

116. YAŞINI HUZUR EVİNDE KUTLAMIŞTI

Morera, 116. doğum gününü Mart 2023'te Olot'taki Santa Maria del Tura huzurevinde kutlamış, çevresinde dostları, hayranları ve 78 yaşındaki kızı Rosa yer almıştı. Uzun ömür araştırmacılarını bir araya getiren LongeviQuest şirketinin CEO’su Ben Meyers, Maria’nın doğum gününde çocukluğunu sevgiyle hatırladığını ve dünya genelinden aldığı mesajlardan çok etkilendiğini belirtmişti. Morera, "Bu, kalbimi ısıtıyor" demişti.

KALİFORNİYA'DA DOĞMUŞTU

Maria Branyas Morera, 4 Mart 1907'de ailesi ABD’ye göç ettikten bir yıl sonra Kaliforniya’da doğdu. İlk yıllarını San Francisco’da geçirdikten sonra, sekiz yıl sonra ailesiyle birlikte İspanya’ya döndü ve Katalonya’ya yerleşti. Morera, 1931 yılında Joan Moret ile evlendi ve üç çocuğu, 11 torunu ve 13 torun çocuğu oldu. Hayatında birçok zafer ve trajedi yaşadı, bunların arasında babasını ABD’den İspanya’ya yaptıkları yolculuk sırasında tüberküloz nedeniyle kaybetmek de vardı. Ancak takipçilerine verdiği mesajda her zaman, "Ne olursa olsun asla kinci bir insan olmayın" sözleriyle yaşam felsefesini paylaşmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN