Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi, küresel sıcaklık artışı 3 dereceyle sınırlandırılsa bile ek önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek ölüm olabileceğini açıkladı. Bu sayının, ölümlerde yüzde 13,5 artış anlamına geldiği vurgulandı.
Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (JRC), iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dair çarpıcı veriler sundu. JRC'nin yayımladığı rapora göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa bile, gerekli adaptasyon önlemleri alınmazsa bu yüzyılın sonuna kadar her yıl sıcaklık kaynaklı 55 bin ek ölüm meydana gelebilir. Raporda bu sayının, sıcaklığa bağlı ölümlerde yüzde 13,5'lik bir artışa tekabül ettiği belirtildi.
KÜRESEL ISINMA, ÖLÜMLERİ KATLAYACAK
JRC'nin iklim raporunda, mevcut iklim politikalarının küresel sıcaklık artışını 3 derece ile sınırlamayı başarması durumunda bile, sıcaklık kaynaklı ölümlerin ciddi oranda artabileceğine dikkat çekildi. Raporda, “Avrupa çapında yapılan ilk değerlendirme, mevcut iklim politikaları küresel sıcaklık artışını 3 derece ile sınırlandırmayı başarsa bile, sıcaklık kaynaklı ölümlerin artabileceğini ortaya koymaktadır. Ek adaptasyon önlemleri alınmazsa, bu yüzyılın sonuna kadar yılda 55 bin ek ölüm meydana gelebilir. Sıcaklığa bağlı ölümlerdeki bu yüzde 13,5'lik artış, iklim eylemini geciktirmenin maliyetini vurgulamaktadır” ifadelerine yer verildi.
SICAKLIK KAYNAKLI ÖLÜMLER ÜÇ KATINA ÇIKABİLİR
Raporda, özellikle sıcaklık artışının 3 dereceye ulaşması durumunda sıcaklığa bağlı ölümlerin üçe katlanabileceği uyarısı yapıldı. Soğuğa bağlı ölümler, 1991-2020 yılları arasında daha yüksek olsa da, ısınmanın bu seviyeye çıkmasıyla sıcak kaynaklı can kayıplarının hızla artacağı öngörülüyor.
JRC'nin verilerine göre, şu anda Avrupa genelinde yılda 407 bin kişi aşırı sıcak veya soğuk hava koşulları nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin yaklaşık 363 bin 500'ü soğuk hava, 43 bin 700'ü ise sıcak hava kaynaklı. Ancak 3 derecelik ısınma senaryosunda, sıcaklığa bağlı ölümlerin üç katına çıkabileceği ve özellikle güney Avrupa'da büyük bir tehdit oluşturacağı tahmin ediliyor.
GÜNEY AVRUPA EN ÇOK ETKİLENEN BÖLGE OLACAK
Rapora göre, sıcaklığa bağlı ölümler tüm Avrupa'da artış gösterecek olsa da, en büyük yükün güney Avrupa ülkelerinde hissedilmesi bekleniyor. Özellikle Yunanistan, İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkeler, sıcaklık artışından en fazla etkilenen bölgeler arasında yer alacak.
Örneğin, 3 derece ısınma senaryosunda Yunanistan’da sıcaklığa bağlı yıllık ölüm sayısının 1730’dan 4 bin 767’ye çıkacağı tahmin edilirken, Fransa'da bu sayı 3 bin 61’den 13 bin 564’e, İtalya'da 10 bin 433’ten 28 bin 285’e ve İspanya’da 4 bin 414’ten 20 bin 194’e ulaşabilir.
KUZEY AVRUPA’DA DURUM DAHA İYİ ANCAK TEHLİKE SÜRÜYOR
JRC, 2050 yılına kadar Avrupa’nın güneyinde tehlikeli koşulların oluşabileceğini öngörürken, kuzey Avrupa’da yazların sıcak geçeceğini ancak ölüm riskinin nispeten düşük olacağını belirtti. Raporda, “2050 yılına gelindiğinde, Avrupa'daki sıcak noktalar öncelikle güneyde, özellikle İspanya, İtalya ve Yunanistan'daki bölgelerde yoğunlaşacak, ancak Fransa'nın önemli bir bölümünü de ilgilendirecektir. Kuzey Avrupa'da yazlar daha sıcak geçecek ancak ölümcül olmayacaktır” denildi.
Ancak, kuzey Avrupa'da da aşırı sıcakların etkisiyle artan ölüm oranlarının yaşlanan nüfus nedeniyle daha da artabileceği uyarısı yapıldı.