Suriye'de eski Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kardeşi Mahir Esad tarafından yönetilen Dördüncü Tümen'in, kaptagon ve diğer uyuşturucuların üretim ve kaçakçılığında merkezi bir rol oynadığı ortaya çıktı. Şam yakınlarındaki bir depoda tonlarca kaptagon hapı ve diğer uyuşturucu maddeler ele geçirilirken bu ticaretin rejime milyarlarca dolar kazandırdığı iddia edildi.
"Kristal... Esrar... Kaptagon..." Bunlar, eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kardeşi ve Suriye ordusunun Dördüncü Tümen Komutanı Mahir Esad’ın yönettiği iddia edilen "uyuşturucu imparatorluğu"nun yalnızca görünen kısmı.
Al Arabiya’nın, Mahir Esad tarafından yönetilen Dördüncü Tümen’in Şam yakınlarındaki merkezine yaptığı ziyarette tonlarca kaptagon hapı, esrar torbaları ve diğer uyuşturucu maddeler bulundu. Ayrıca, yüzlerce kristal dolu torba içeren büyük bir kamyon da ele geçirildi.
Esad ailesinden 2 kişi sahte pasaportla Lübnan'dan çıkmaya çalışırken yakalandı
MİLYARLARCA DOLAR GELİR
Batılı uyuşturucuyla mücadele yetkilileri, Suriye’nin son yıllarda savaş nedeniyle, özellikle Suriye yapımı amfetamin olan kaptagonun ticareti için bölgedeki ana merkez haline geldiğini belirtti.
Reuters’a göre Dördüncü Tümen, Ürdün gibi komşu ülkelere yapılan uyuşturucu ve silah kaçakçılığındaki artıştan sorumlu tutuluyor.
TARTUS VE LAZKİYE'YE UZANAN KAÇAKÇILIK
Newlines Enstitüsü’nden Caroline Rose, 2022 yılında Suriye’deki kaptagon üretimiyle ilgili bir araştırmada, Dördüncü Tümen’in kaptagonun korunması, taşınması ve kaçırılmasında, özellikle Humus ve Lazkiye bölgelerinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca bu kaçakçılık operasyonlarının Tartus ve Lazkiye limanlarına kadar uzandığını kaydetti.
Suriye’de Mahir Esad’a ait olduğu iddia edilen uyuşturucu deposu ele geçirildi
Muhalif bir aktivist ise kaptagon üreticilerinin bazen ham maddeleri Dördüncü Tümen’den aldığını ve bunların askeri torbalara konduğunu ifade etti.
Dördüncü Tümen, Lübnan ve Suriye sınır bölgesinde en etkili askeri gruplardan biri olarak bilinirken Lazkiye limanında da büyük bir nüfuz sahibi.
5 MİLYAR DOLARDAN FAZLA GETİRİSİ VAR
Çeşitli araştırma raporları, bu ticaretin eski rejime yıllık 5 milyar dolardan fazla gelir sağladığını ve uygulanan Amerikan ve Batı yaptırımlarına rağmen rejimin ayakta kalmasına yardımcı olduğunu öne sürüyor.