İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde bugün, bir grup ülke, şirket ve şehir, karbon emisyonlarını azaltma ve küresel ısınmayı engelleme çabalarının bir parçası olarak fosil yakıtlı araçları 2040 yılına kadar kullanımdan kaldırmayı taahhüt etti. Ancak dünyanın en büyük iki otomobil üreticisi Toyota Motor Corp ve Volkswagen AG ile büyük otomobil pazarları Çin, ABD ve Almanya, sıfır emisyona geçişteki zorlukları vurgulayarak bu konuda taahhütte bulunmadı.
Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nin (COP26) nihai bildirisinin ilk taslağı, dünyanın küresel ısınmayı 1,5 ve 2 derecenin altında tutma hedeflerine ulaşmak için 2022 sonuna kadar 2030 iklim planlarını yeniden gözden geçirmeye ve güçlendirmeye çağırıyor.
Glasgow’da 200 ülkenin delegeleri arasında Paris Anlaşması’nın ısınmanın sınırlandırılmasına ilişkin hedeflerini uygulama yolları üzerine on gün süren tartışmaların ardından hazırlanan metinde, tüm tarafların gelecek yılın sonuna kadar karbon emisyonlarının kesilmesi için yeni ve gelişmiş planlar hazırlamaları gerektiği belirtiliyor.
Taslak metinde, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlamak için bu kritik on yılda tüm tarafların anlamlı ve etkili önlemler almasının gerektiği ifade ediliyor.
Söz konusu metinde ayrıca, sel, kuraklık ve fırtınalar yoluyla birçok ülkede görülen küresel ısınmanın kötü etkilerini önlemek için sera gazı emisyonlarında hızlı ve sürdürülebilir azalma gerektiği de vurgulanıyor.
2040 TAAHHÜDÜ
Öte yandan bir grup ülke, şirket ve şehir, karbon emisyonlarını azaltma ve küresel ısınmayı engelleme çabalarının bir parçası olarak fosil yakıtlı araçları 2040 yılına kadar kullanımdan kaldırmayı taahhüt etti. Ancak dünyanın en büyük iki otomobil üreticisi Toyota Motor Corp ve Volkswagen AG ile büyük otomobil pazarları Çin, ABD ve Almanya, sıfır emisyona geçişteki zorlukları vurgulayarak bu konuda taahhütte bulunmadı.
Taahhüt veren markalar arasında Volvo, Daimler, Mercedes-Benz, BYD, Jaguar ve Tata gibi markalar yer aldı.
Glasgow'da taahhüt veren ülkeler arasında Yeni Zelanda ve Polonya bulundu.