ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin uçağı Tayvan Havaalanı'na iniş yaptı. Pelosi, Tayvan'da yaptığı ilk açıklamasında, "ABD'nin Tayvan halkıyla dayanışması her zamankinden daha önemli. Ziyaret Tayvan demokrasisine sarsılmaz bağlılığın göstergesi" dedi. Pelosi'nin Tayvan ziyaretini kınayan Çin ise, "Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar." ifadesini kullandı.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, dört gün sürecek Asya turunda Çin'in üzerinde egemenlik iddia ettiği Tayvan'a ziyaret edeceği iddiası ortalığı karıştırmıştı. Pelosi ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak Tayvan'ın başkenti Taipei'de bulunan Songshan Havaalanına indi.
Pelosi yaptığı ilk açıklamasında "ABD'nin Tayvan halkıyla dayanışması her zamankinden daha önemli. Ziyaret Tayvan demokrasisine sarsılmaz bağlılığın göstergesi" ifadelerini kullandı.
Pelosi'nin uçağının Tayvan'a inişinin ardından Çin medyasından Global Times, Çin ordusunun adanın etrafında askeri tatbikat kararı verdiğini duyurdu.
Çin Dışişleri Bakanlığı ise Pelosi'nin Tayvan ziyaretini kınadı. Çin, "Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar." ifadesini kullandı.
Pelosi'den ilk açıklama
ABD Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Pelosi ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak Tayvan'ın başkenti Taipei'de bulunan Songshan Havaalanına indi. Böylece iki haftadır hakkında spekülasyon yapılan, ABD ile Çin arasında gerilime sebep olan ziyaret gerçekleşmiş oldu. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan’ın başkenti Taipei’ye iniş yaptıktan sonra sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Pelosi, “Tayvan liderliğiyle yaptığımız görüşmeler, ortağımıza desteğimizi yeniden teyit ediyor ve özgür, açık bir Hint-Pasifik bölgesini ilerletmek de dahil olmak üzere ortak çıkarlarımızı destekliyor. Dünya otokrasi ve demokrasi arasında bir seçimle karşı karşıya kalırken, Amerika'nın 23 milyon Tayvanlıyla dayanışması bugün her zamankinden daha önemli. Ziyaretimiz Tayvan'a yapılan birkaç kongre delegasyonundan biridir ve hiçbir şekilde 1979 Tayvan İlişkileri Yasası, ABD-Çin Ortak Bildirileri ve Altı Güvence'nin rehberliğinde uzun süredir devam eden ABD politikasıyla çelişmez” dedi.
Çin’den Tayvan çevresinde askeri tatbikat kararı
Çin medyasından Global Times, Çin ordusunun adanın etrafında askeri tatbikat kararı verdiğini ve Çin'e ait savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiği duyurdu. Haberde, adanın kuzey, güneybatı, güneydoğu bölgelerinde deniz, hava tatbikatı başta olmak üzere konvansiyonel füze deneme atışlarının da yapılacağı ifade edildi.
Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı, söz konusu ziyaretin Çin-ABD ilişkilerinde ciddi etkisi olacağı ifade etti. Açıklamada, “Ziyaretin, Çin-ABD'nin siyasi temeli üzerinde ciddi bir etkisi var. Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ciddi şekilde ihlal ediyor. Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalıyor ve ayrılıkçı güçlere Tayvan'ın bağımsızlığı için ciddi şekilde yanlış bir sinyal gönderiyor” denildi.
Çin'den tehdit: Ateşle oynayan kendini yakar
Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretini kınadı. Bakanlık, Pelosi'yi taşıyan uçağın Tayvan'a ulaşmasının hemen ardından yayımladığı açıklamada, Çin muhalefetine ve protestolarına rağmen yapılan ziyaretin "tek Çin" ilkesinin ve Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'deki taahhütleri ciddi şekilde ihlal ettiği belirtildi. Çin'in ziyarete karşı olduğunun, kınadığının ve ABD'yi protesto ettiğinin vurgulandığı açıklamada, "Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Pelosi'nin ziyaretinin Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiği, Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarın altını oyduğu, Tayvan bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere yanlış mesaj verdiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Dünyada yalnızca tek Çin vardır ve Tayvan onun topraklarının ayrılmaz parçasıdır. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) hükümeti tüm Çin'in tek meşru temsilcisidir. Tek Çin ilkesi uluslararası toplumun evrensel kabul görmüş mutabakatı, uluslararası ilişkilerin temel normudur."
ABD'nin 1979'da imzalanan Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına İlişkin Çin-ABD Ortak Bildirisi'nde ÇHC hükümetini Çin'in tek meşru temsilcisi olarak tanıdığını ve bu bağlamda Tayvan halkı ile kültürel, ticari ve diğer gayrı resmi ilişkilerini sürdürmeyi vaat ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Kongre, ABD hükümetinin parçası olarak, tek Çin politikasına uymakla ve Tayvan bölgesi ile resmi ilişki kurmaktan kaçınmakla yükümlüdür. Çin, ABD Kongresi üyelerinin Tayvan'ı ziyaret etmesine daima karşı çıkmıştır. Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Kongre'nin görevdeki liderlerinden olduğuna göre, Tayvan'ı ziyareti ve buradaki etkinlikleri, her ne biçim ve sebeple olursa olsun, ABD'nin resmi ilişkilerin seviyesini yükseltmeye yönelik büyük bir siyasi provokasyonudur. Çin bunu hiçbir zaman kabul edemez, Çin halkı bunu kesinlikle reddeder."
ABD’de 26 Cumhuriyetçi’den Pelosi’ye Tayvan desteği
ABD Senatosu’nda 26 Senatör, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan gezisini destekleyen bir bildiri yayınladı. Aralarında Senato'nun Azınlık Partisi Lideri Mitch McConnell'ın da olduğu senatörler bildiride şu ifadelere yer verdi:
"Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan gezisini destekliyoruz. Amerika Birleşik Devletleri Kongre üyeleri, önceki Temsilciler Meclisi Başkanları da dahil olmak üzere onlarca yıldır Tayvan'a seyahat ettiler. Bu seyahat, ABD'nin tek Çin politikasıyla tutarlıdır. Tayvan İlişkileri Yasası'nın tüm unsurlarına şimdi her zamankinden daha fazla bağlıyız"