Kışa girilirken Ukrayna halkının büyük bölümü Rusların altyapıya yönelik saldırıları sonrası elektriksiz kaldı. Devlet Başkanı Zelenskiy, saldırıları “enerji terörü” olarak nitelerken, Rusya’nın olası vetosuna atıfta bulundu: Bu savaşı başlatan tarafın veto hakkının korunması saçmalık. Uluslararası bir teröristin esiri olamayız.
Milyonlarca Ukraynalı 9 aya yaklaşan işgalde Rusların son zamanlarda altyapı tesislerini vurması sonrası insani kriz yaşıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin önceki gün acil düzenlediği toplantıya uzaktan katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik son saldırılarını “enerji terörü” olarak niteledi, “enerji terörünün her türünü kınayacak” bir karar oluşturulmasını önerdi. Rusya’nın olası vetosuna atıfta bulunan Zelenskiy, “Bu savaşı başlatan tarafın veto hakkının korunması saçmalık. Uluslararası bir teröristin esiri olamayız” dedi. Ukrayna lideri, BM’den uzmanlar gönderilmesini ve Ukrayna’nın hasar gören kritik altyapısının incelenmesini istedi. Bu arada Ukrayna ordusu Rus güçlerinin çarşamba günü yaklaşık 70 füze saldırısı düzenlediğini söyledi.
Saldırıların 10 kişinin ölümüne neden olduğu ve üç nükleer enerji istasyonunu kaynaktan kopardığı belirtildi. Ukrayna Enerji Bakanı ülkenin dört bir yanında elektrik kesintileri yaşandığını belirtirken başkent Kiev’de suyun kesildiği aktarıldı. Ukrayna’nın pek çok şehrinde elektrik kesintileri sürerken komşu ülke Moldova’da da elektrik kesintileri yaşandı. Saldırılar nedeniyle Ukrayna’nın Kiev, Lviv, Çernihiv, Kirovograd, Odessa, Dnipro, Donetsk ve Harkiv bölgelerinde elektrik ve su kesintileri meydana geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise dün, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik son saldırılarına cevaben birliğin yeni bir yaptırım paketi hazırlığında olduğunu açıkladı. Finlandiya ziyareti sırasında basın toplantısında konuşan Von der Leyen, “G7 ülkeleriyle ve diğer büyük ortaklarla birlikte Rus petrolüne küresel bir tavan fiyatı çok yakında onaylayacağımıza eminim. Ukrayna, Putin’e ve onun hukuk dışı ve barbar savaşına üstün gelene kadar durmayacağız.” diye konuştu; ancak yeni pakette ne tür tedbirlerin yer alacağına ilişkin detay vermedi.
Avrupa Birliği, Ukrayna’nın işgali sonrasındaki sekizinci yaptırım paketine son onayı geçen ay vermişti. Paket çelik ve teknoloji ürünlerinin ticaretine kısıtlamalar getiriyor. Finlandiya ve Estonya başbakanları ile İsveç başbakan yardımcısının katıldığı ortak basın toplantısında konuşan Von der Leyen, Rusya’nın Ukrayna’daki sivil alt yapıya yönelik saldırılarının insanlık suçu teşkil ettiğini belirtti ve “Biliyorum ki Ukraynalı dostlarımız bu stratejide üstün gelecekler, çünkü onlar güçlü ve gayeleri haklı; ve biz, AB olarak, onlara bu zor zamanlarda ne kadar uzun sürerse sürsün destek olacağız.” ifadelerini kullandı.
WAGNER PATRONU AP’YE BALYOZ GÖNDERDİ
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, AP’nin Rusya’yı ‘terörü destekleyen ülke’ ilan etmesinin ardından siber saldırıya uğradığını duyurdu. Metsola, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “AP, sofistike bir siber saldırı altında. Kremlin yanlısı bir grup sorumluluğu üstlendi” ifadelerini kullandı. Öte yandan, özel paralı asker şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, AP’ye keman kutusu içinde balyoz gönderdi. ‘Kremlin’in aşçısı”’ olarak da anılan Prigojin’e ait Konkord adlı şirketten yapılan yazılı açıklamada, AP’ye iletilmek üzere ‘KİBER FRONT Z’ adlı oluşumun temsilcisine ‘bilgi bavulu’ verildiği bildirildi. KİBER FRONT Z’den yapılan açıklamada da söz konusu ‘bilgi bavulu’nun Konkord temsilcisinden teslim alındığı belirtilerek, “Müzisyenlerin vazgeçilmez bir aksesuarı olan keman kutusu, büyük olasılıkla sahte kan izleri olan ve üzerinde damganın bulunduğu bir balyoz içeriyordu” ifadesi kullanıldı.
ALMANYA’DAN BORİS JOHNSON’A CEVAP: SAÇMALIK
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, eski Britanya başbakanı Boris Johnson’un Almanya hükümetini başlangıçta ‘Ukrayna ordusunun hızlı yenilgisini desteklemekle’ suçlamasını ‘tamamen saçmalık’ olarak yorumladı. Hebestreit, ‘çok eğlendirici olan eski başbakanın her zaman gerçekle kendine has bir ilişkisi olduğunu bildiklerini, bu olayda da aynı şey olduğunu’ aktardı. Hebestreit, Almanya’nın savaş başladıktan sonra Ukrayna’ya önemli miktarda silah verdiğini, ülkesinin savaş ve kriz bölgelerine silah göndermeme uygulamasından vazgeçtiğine işaret ederek, “Bu nedenle, gerçekler bu suçlamaya karşı duruyor” şeklinde konuştu. Johnson, CNN’e verdiği röportajda, Rusya-Ukrayna savaşından önceki tutumları konusunda Fransa, Almanya ve İtalya’yı sert bir dille eleştirmiş, Rusya-Ukrayna savaşında AB ülkelerinin Ukrayna’nın arkasında durduğunu, hala destek verdiğini ancak savaştan önce durumun böyle olmadığını savunmuştu.