Boeing'in endişe veren planı: Yapay Zekal'ı katil jetler

Boeing'in endişe veren planı: Yapay Zekal'ı katil jetler

Son zamanlarda adı teknik aksiliklerle gündemden düşmeyen Boeing, yapay zekayla yönetilen ölümcül savaş uçakları üretmeyi planlıyor. Çoklu taktik nükleer silahlar da dahil olmak üzere çeşitli bombalar ve mühimmatlar taşıyabilmesi planlanan savaş uçağı uzmanları endişelendiriyor.

Bu yıl uzayda iki NASA astronotununun mahsur kalmasına neden havacılık devi Boeing, şimdi de yapay zekayla yönetilen ölümcül savaş uçakları üretmeyi planlıyor. “MQ-28 Ghost Bats” olarak adlandırılan mürettebatsız katil uçakların yalnızca ABD ordusu için binlerce üretilmesi planlanıyor.

Analistler, şirketin planlarının kamu güvenliği ve ulusal güvenlik konusunda endişelere yol açtığını söylüyor. Eski ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Steven Feldstein, “Boeing’in geçmiş performansı, bu tür şeyleri uygulamak için en iyi şirket olduğunu göstermiyor.” dedi.

feqsz9pvre-6apuzx0sssg.webp

Boeing’in Ghost Bats uçağı, burun kısmında değiştirilebilir yükler için depolama kapasitesine sahip olacak. Uçak, çoklu taktik nükleer silahlar da dahil olmak üzere çeşitli bombalar ve mühimmatlar taşıyabilecek. Şu anda Ghost Bat’ın üç prototipi Avustralya’da Kraliyet Avustralya Hava Kuvvetleri için üretildi ve uçuş testlerinden geçirildi.

px2p-hefvukipttnmqsu-a.webp

Uçağın bomba bölmesi, varsayımsal olarak, Nagazaki’ye atılan 21 kilotonluk atom bombasından yedi kat daha güçlü, birden fazla W80 tipi savaş başlığını rahatlıkla taşıyabilir. Ghost Bat’in hem Avustralya’da hem de ABD’de bulunan mevcut çalışan prototipleri 11 metre uzunluğunda, 3 bin 600 kilometreden fazla uçabiliyor ve halihazırda “bağımsız uçmak için yapay zekayı kullanma” yeteneğine sahip.

nm-yeqcfde6zoucgjfpyta.webp

Uçakların her birinin ABD hükümeti için 30 milyon dolara mal olması bekleniyor. Halihazırda pek çok kalite kontrol skandalı ve davalarla boğuşan Boeing’in bu denli hassas bir iş için uygun olup olmadığı ise tartışılan konular arasında.

qw-xfhidmkadigsbuzqf1a.webp

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN