Son yıllarda çete savaşlarıyla istikrarsızlığa sürüklenen Haiti’deki duruma ilişkin konuşan Uluslararası Göç Örgütü’nden Okoth Omondi, olaylar yüzünden ülkede bir milyondan fazla kişinin yerinden olduğunu ifade etti.
Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) Sözcüsü Kennedy Okoth Omondi, Haiti’de süren çete şiddetinin sağlık gibi temel hizmetlerin çöküşü ve kötüye giden gıda güvensizliği nedeniyle ülke içinde yerinden edilmelerin neredeyse iki katına çıktığını söyledi.
'11 MİLYON KİŞİ KITLIK TEHLİKESİNDE'
Ülkede toplam 1 milyon 41 bin kişinin yerinden olduğunu söyleyen Omondi, güvenlik ve diğer acil ihtiyaçların sağlanmasının önemine işaret etti. Omondi, Aralık 2023'te Haiti'de yerinden edilenlerin sayısının 315 bin olduğunu hatırlatarak "Sahip olduğumuz en somut veri, şu anda tam olarak 1 milyon 41 bin kişinin şu anda Haiti'de yerinden edilmiş olarak yaşadığıdır. Bu insanların çoğunun birden fazla kez yerinden edildi" dedi.
Yıllardır siyasi, ekonomik ve güvenlik krizi gibi sorunlarla boğuşan Haiti, 11 milyonu aşan nüfusuyla kıtlık tehlikesi yaşıyor. Başkentin yüzde 80'ini silahlı çetelerin kontrol ettiği ülkede şiddet olayları artıyor.
BAŞBAKAN HENRY İSTİFA ETMİŞTİ
Ülkedeki şiddet olayları nedeniyle eski Başbakan Ariel Henry, Nisan 2024'te istifa etmiş, kurulan Geçici Konsey, Garry Conille'yi başbakan olarak atamıştı. Konsey, 11 Kasım'da görevden aldığı Conille'in yerine de iş insanı Alix Didier Fils-Aime'yi başbakan olarak belirlemişti.