Blinken'ın Ortadoğu turunda detaylar belli oldu

Blinken'ın Ortadoğu turunda detaylar belli oldu

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'in ablukası altındaki Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için önümüzdeki hafta 8. kez Orta Doğu turuna çıkacak.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in saldırıları altında olan Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için önümüzdeki hafta Orta Doğu'yu ziyaret edecek. Bu, Blinken'ın 7 Ekim'de savaşın başladığı tarihten bu yana gerçekleştirdiği 8'inci Orta Doğu turu olacak.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Cuma günü yaptığı açıklamada Blinken'ın Mısır, İsrail, Ürdün ve Katar'a giderek "ortaklarıyla tüm rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına alan bir ateşkes anlaşmasına varılması ihtiyacını görüşeceğini" duyurdu.

Miller, ABD'li üst düzey diplomatın "Hamas'ın masadaki teklifi kabul etmesinin önemini vurgulayacağını, bu teklifin Hamas'ın geçen ay onayladığı teklifle neredeyse aynı olduğunu" söyledi. Ancak Hamas şu an için teklife resmî bir yanıt vermiş değil.

GÖRÜŞMELERİN GÜNDEMİNDE NE OLACAK?

Miller, Blinken'in görüşmelerinde "ateşkes önerisinin hem İsraillilere hem de Filistinlilere nasıl fayda sağlayacağını ele alacağını" ve "Gazze'deki acıları hafifleteceğini, insani yardımda büyük bir artış sağlayacağını ve Filistinlilerin mahallelerine dönmelerine izin vereceğini vurgulayacağını" söyledi.

TÜRKİYE'NİN DE İÇİNDE OLDUĞU ÜLKELERE ATEŞKES BASKISI

CNN'in Perşembe günü bildirdiğine göre, Biden yönetimi geçtiğimiz haftayı Hamas'la ilişkileri olan başta Mısır, Katar ve Türkiye olmak üzere ülkelere, anlaşmayı kabul etmeleri için baskı yapmak üzere belirli tehditlerde bulunmaya zorlayarak geçirdi.

İki ABD'li yetkiliye göre yönetim birçok ülkeden Hamas üyelerinin banka hesaplarını dondurma ve bölgede serbestçe seyahat etmelerini engelleme tehdidinde bulunmalarını istedi.

ABD'li yetkililerden birine göre ABD, Hamas'ın başkentinde siyasi bir ofis açmasına izin veren Katar'dan, anlaşmayı kabul etmemeleri halinde terör örgütünü ülkeden atacağını ilan etmesini istedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN