Belçika’da koalisyon görüşmeleri çıkmaza girdi: Hükümet kurulamadı

Belçika’da koalisyon görüşmeleri çıkmaza girdi: Hükümet kurulamadı

Belçika'da Haziran'daki seçimlerin ardından hükümeti kurma süreci tıkanmış durumda. Hükümeti kurma görevini üstlenen Flaman siyasetçi Bart de Wever, koalisyon ortaklarıyla uzlaşma sağlayamadı.

Belçika’da haziran ayında yapılan seçimlerin ardından hükümet kurma çalışmaları devam ediyor. Ancak, koalisyon görüşmeleri ve hükümetin kurulması konusunda henüz belirgin bir ilerleme sağlanamadı.

Belçika Kraliyet Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kral Philippe, Flaman milliyetçisi parti N-VA’nın lideri Bart De Wever’i sarayda kabul etti. Kral, De Wever’in sunduğu raporu inceledi ve hükümet kurma sürecinde net bir ilerleme olmadığını belirterek, 25 Kasım’da yeni bir görüşme yapılacağını duyurdu.

De Wever, bir önceki görüşmesinde Kral’a istifasını sunmuş ancak Kral, bu istifayı kabul etmeyerek, ek süre vermişti. Bu gelişme, Belçika’nın uzun süredir devam eden hükümet kriziyle ilgili belirsizliğin sürdüğünü gösteriyor.

HÜKÜMET KURMA ÇALIŞMALARI TIKANMIŞ DURUMDA

De Wever, seçimlerin ardından Kral tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Ancak, N-VA partisinin tek başına çoğunluk elde edememesi nedeniyle, De Wever, koalisyon görüşmeleri yapmaya başlamıştı. Bu görüşmelere, Brüksel Başkent Bölgesi ve Fransızca konuşan toplumun bölgesi Valonya parlamentosunda birinci sırada yer alan Frankofon liberal MR partisi, Valonya'da 4. sırada yer alan merkez parti Les Engages, Flaman bölgesinde 3. sırada yer alan Flaman Vooruit ve Flaman Hristiyan demokrat CD&V de katıldı.

Ancak, görüşmelerde ana konu olarak De Wever’in önerdiği federal sosyal reformlar üzerinde bir uzlaşma sağlanamayınca, görüşmeler tıkandı. Ayrıca, sol eğilimli Flaman Vooruit partisi de müzakerelerden çekildi.

BELÇİKA'DA HÜKÜMET KURULAMAMASI YILLARDIR DEVAM EDİYOR

Belçika, federal bölgeler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle hemen her seçim sonrası hükümet kuramama sorunu ile karşılaşıyor. Önceki yıllarda da benzer krizler yaşanmıştı. 1979 seçimlerinden sonra 107 gün, 1988 seçimlerinden sonra 148 gün, 2007 seçimlerinden sonra 194 gün ve 2019 seçimlerinden sonra ise tam 653 gün hükümetsiz kalmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN