Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Berlin'deki “AB Genişlemesi ve Reformu” konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB perspektifinin değişmediğine ve üyelik başvurusunun üzerinden 50 yıldan fazla zaman geçtiğine dikkati çekti. Fidan, “2004, 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında Türkiye’nin AB üyeliği yolunda en yoğun olduğu dönemdi. Fasıllar bir bir açılıp kapanıyordu ta ki bir güne kadar. Jeopolitik nedenlerle Türkiye’nin AB üyeliğinin dondurulmasına kadar” diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın düzenlediği “AB Genişlemesi ve Reformu Konulu Dışişleri Bakanları Konferansı”na katılmak üzere Berlin'e gitti.
Berlin’de toplantı kapsamında temaslarına başlayan Fidan, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’la bir araya geldi.
Bakan Fidan, Konferansı’ndaki bir paneli dinlediği sırada İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström’ün “Genişlemeyi konuşuyoruz ama burada mevkidaşım Hakan Fidan’ın da görüşünü duymak isterim.” demesi üzerine söz alarak “AB üyeliği konusunda bakış açımızı değiştirmediğimizi söyleyebilirim. Bugün AB üyelerinin yeni jeopolitik koşullar altında yeni bir ruhla genişleme konusunda yeni bir tartışma başlatması önemlidir” ifadelerini kullandı.
“BAŞVURUNUN ÜZERİNDEN 50 YILDAN FAZLA ZAMAN GEÇTİ”
Türkiye’nin AB üyeliği için başvurduğundan bu yana 50 yıldan fazla zaman geçtiğine dikkati çeken Fidan, “2004, 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında Türkiye’nin AB üyeliği yolunda en yoğun olduğu dönemdi. Fasıllar bir bir açılıp kapanıyordu ta ki bir güne kadar. Jeopolitik nedenlerle Türkiye’nin AB üyeliğinin dondurulmasına kadar” diye konuştu.
Neredeyse 15 yıl sonra yine jeopolitik nedenlerle genişlemenin gerekli olduğunun tartışıldığını ifade eden Fidan, “Bu tartışmaya çok yapıcı bir şekilde katkıda bulunabileceğimizi düşünüyoruz. Umarım bu tartışma herkesin faydasına bir sonuç doğurur.” dedi.
BAERBOCK İLE FİDAN GAZZE'Yİ GÖRÜŞTÜ
Öte yandan toplantı sırasında Türkiye ile ilgili bir mesaj verilmezken toplantı öncesinde Baerbock'un Hakan Fidan ile yaptığı görüşmeye İsrail-Filistin savaşının damga vurması dikkat çekti. Alman Dışişleri Bakanlığından görüşmeyle ilgili yapılan paylaşımda "Bugün Avrupa Berlin'de misafir ama kriz diplomasisi devam ediyor. Hamas'ın terör saldırıları ve Gazze'deki sivil halkın feci insanî durumu, Baerbock'un Türk mevkidaşı ile görüşmesinin odak noktasını oluşturdu" ifadeleri kullanıldı.
Heute ist #Europa zu Gast in Berlin, aber die #Krisendiplomatie geht weiter: Der Terror-Angriff der Hamas auf #Israel und die katastrophale humanitäre Lage der Zivilbevölkerung in #Gaza standen im Fokus des Treffens von @ABaerbock mit ihrem türkischen Amtskollegen @HakanFidan pic.twitter.com/ezELRoZEeL
— Auswärtiges Amt (@AuswaertigesAmt) November 2, 2023