Avustralya'dan İngiltere Kralı'na tepki: Burası senin toprağın değil

Avustralya'dan İngiltere Kralı'na tepki: Burası senin toprağın değil

Avustralya’nın Aborjin kökenli Senatörü Lidia Thorpe, İngiltere Kralı 3. Charles’ın parlamentodaki konuşmasına, "Burası senin toprağın değil. Benim kralım değilsin. Bizim kralımız değilsin" sözleriyle tepki gösterdi.

Kral Charles’ın Avustralya ziyareti, ülkedeki tartışmalı tarihi meseleleri bir kez daha gündeme taşıdı. Ülkedeki temaslarının ikinci gününde Kral Charles, başkent Canberra’da Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve muhalefetteki Liberal Parti lideri Peter Dutton tarafından karşılandı. Başbakan Albanese, parlamentodaki konuşmasında, “Burada, demokrasimizin kalbinde sizi ilk kez hükümdar olarak ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” ifadeleriyle Kral Charles’a teşekkürlerini iletti.

KRAL CHARLES’IN PARLAMENTODAKİ KONUŞMASI

Başbakan Albanese’nin ardından Kral Charles, Avustralya Parlamentosu’na hitap etti. Konuşmasında Avustralya’daki öğrencilik yıllarından bahseden Charles, ülkenin iklim değişikliğine karşı savunmasızlığına dikkat çekti. Ayrıca "First Nations (İlk Halklar)" olarak adlandırılan yerli halklarla ilgili geçmişteki ilişkileri ve ülkenin bu topluluklarla olan tarihi hakkında önemli mesajlar verdi. Bu konuşma, Avustralya ve İngiliz kraliyet ailesi arasındaki tarihsel bağları yeniden canlandırmayı amaçlayan bir jest olarak değerlendirildi.

SENATÖR LİDİA THORPE’UN TEPKİSİ

Kral Charles konuşmasını bitirip kürsüden ayrılırken, Aborjin kökenli Bağımsız Senatör Lidia Thorpe, sert bir şekilde tepki gösterdi. Thorpe, platforma doğru ilerleyerek, “Burası senin toprağın değil. Benim kralım değilsin. Bizim kralımız değilsin.” diye bağırdı. Senatör Thorpe, aynı zamanda İngiliz İmparatorluğu’nun yerli halka karşı uyguladığı şiddeti ve toprak işgalini de eleştirdi. “Halkımıza karşı soykırım işlediniz. Bize topraklarımızı geri verin. Bizden çaldıklarınızı geri verin. Topraklarımızı yok ettiniz. Bu ülkede bir antlaşma istiyoruz. Siz bir soykırımcısınız.” sözleriyle kraliyetin tarihsel rolünü sert bir dille eleştirdi. Güvenlik görevlileri, Thorpe’u parlamento salonundan çıkardı.

ULURU BİLDİRİSİ VE ‘MECLİSTE YERLİ SESİ’ REFERANDUMU

Thorpe’un tepkisi, Avustralya’da yerli hakları ve adalet talepleri konusundaki derin tarihi yaraları yeniden gündeme getirdi. 2017 yılında ülkenin dört bir yanından bir araya gelen yerli liderler, “Uluru Ulusal Anayasa Komisyonu” tarafından hazırlanan "Uluru Bildirisi" ile "söz hakkı, antlaşma ve hakikatin beyanı" taleplerini ortaya koymuştu. Bu süreç, yerli halkın sesinin Avustralya siyasetinde daha fazla duyulmasını ve hak taleplerinin tanınmasını amaçlayan bir hareketin temellerini attı. Ancak, kısa bir süre önce düzenlenen “Mecliste Yerli Sesi” referandumunda, Torres Strait Islanders ve Aborjinlerden oluşacak bir meclis kurulması önerisi, yüzde 60,5 “hayır” oyuyla reddedildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN