Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki milis gücü arasındaki çatışmalar altıncı gününe girildi. Başkent Hartum'da meydana gelen çatışmalarda şu an için en az 270 kişi yaşamını yitirdi, binlerce kişi de yaralandı. Bu korku ile birlikte dün binlerce sivil yürüyerek Hartum'u terk etti. Şehirde kalan vatandaşlar ise canlı kalabilmek için adeta bir savaş veriyor.
Sudan'da aynı Askeri Yönetim Konseyi içinde bulunan ordu komutanı ve ülkenin fiili devlet başkanı General Abdulfettah el-Burhan ile RSF milislerinin komutanı General Muhammed Hamdan Dagalo arasında uzun bir süredir devam eden gerginlik, 15 Nisan günü Hartum'da çatışma haline dönüştü.
Sivil vatandaşların çatışma bölgelerini terk etmesi ve muhtemel bir müzakere zemini yaratmak için girişilen ateşkes çabalarına rağmen dün gece Sudan'ın bir çok yerinden çatışma haberleri geldi. Dün TSİ 18.00 sularında insani amaçlı bir 24 saatlik ateşkes uygulanmasına karar verilmişti. Fakat bu teşkese de uyulmadı.
Kenya, Tanzanya, Almanya ve Japonya'nın da aralarında olduğu bir çok ülke Sudan'daki vatandaşlarını tahliye etmeye çabalıyor ama Hartum havaalanına uçak inişinin güvenli olup olmadığı belli değil.
Tanıkların anlattığına göre başkent Hartum'da elektrik ve su kesintileri yaşanıyor. Kenti çevresine bağlayan yollar ve köprüler bombalandığı için ilk aşamada kaçamayan sivillerin kentten çıkışı iyice zorlaştı.
Fransız haber ajansı AFP; Hartum'da kalan halkın sosyal medya aracılığıyla oluşturmuş oldukları haberleşme ağları sayesinde birbirlerine tavsiyelerde bulunduklarını ve dayanıştıklarını bildirdi.
Ajansın açıklamasına göre; 5 milyonu aşkın nüfusu olan Hartum'da WhatsApp grupları ve Twitter üzerinden ihtiyaç malzemeleri temin ediliyor, imkanlar ortak havuzlarda toplanıyor, sağlık çalışanları ilk yardım videoları yükleyerek yaygınlaştırıyor.
'HER AN VURULMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ'
Hartum'da hasta ve yaralılara yetişmeye çalışan Sudanlı doktorlardan biri BBC'ye, "her an vurulmayı bekliyoruz" dedi.
Adını vermeyeceğimiz bu doktor, çoğu çatışmalarda yaralanmış olan hastalara bakmak için koşullara rağmen gönüllü olarak görev yapıyor.
Kendisini çok çaresiz hissettiğini, insanların gözünün önünde birer birer öldüğünü görmenin çok zor olduğunu söylüyor.
Hastanede çalışanlardan da hastalardan da çatışmalardan seken kurşunlarla yaralananlar olmuş.
Artık o hastaneye geri dönmeyi düşünmüyor çünkü güvenli olmadığını söylüyor. Onnu yerine farklı bir sağlık merkezinde hastalara bakıyor.
Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi adlı kuruluş, başkent Hartum'daki 59 hastaneden 39'unun çalışamaz durumda olduğunu açıkladı.
Ülkedeki insani krizin çok vahim olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Çalışamaz duruma gelen hastenelerden 9'u bombalandı ve 16'sı zorla tahliye edildi" denildi.
Görüştüğümüz doktor, bu 16 hastanenin çatışmanın taraflarından milis güçlerince zorla tahliye edildiğini söyledi ama BBC olarak bunu şu ana kadar bağımsız kaynaklardan doğrulatamadık.
Bazı hala boşaltılmamış hastanelere gelince. Buralarda da hastalar temiz su ve yiyecek sıkıntısı ile karşı karşıya ama "güvenli bir koridor oluşturulamadığı, hastaları taşıyacak araçlar bulunmadığı ve benzin de bulunamadığı için" güvenli olmadığı halde tahliye edilemiyor.
BBC'ye konuşan doktor ayrıca tahliye edilmek zorunda kalınan hastanalerde çok sayıda cesedin de öylece bırakıldığını anlattı.